2024. április 20., szombat

Boldog kecske

A tartományi szaktárca támogatja a termelőket
Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Szerémség után Bánátba látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Vuk Radojević tartományi szaktitkár. Zichyfalva (Plandište) község Nagygáj (Veliki Gaj) településén Nebojša Joksimović kecskefarmján jártak, ott beszélgettek a környék gazdáival, kistermelőivel, köztük olyanokkal, akik kisüzemükben gyümölcspálinkát, mézet termelnek.

A Srećna koza, vagyis Boldog kecske elnevezésű farmon 140 fejőskecskét tartanak, szakmai segítséggel többféle kecskesajtot gyártanak, és sikerrel helytállnak a piacon. Radojević titkár szerint ez jó példája annak, hogyan kell a kis- és közepes vállalatoknak megszervezniük a termelést, Nedimović miniszter pedig úgy fogalmazott, hogy „éppen a Boldog kecske az, amit a szaktárca már másfél éve el akar érni”: otthon, a háztáji gazdaságban előállítani a termékeket, és ugyanonnan eladni őket. A húskészítmények és tejtermékek esetében ezt már előírásokkal lehetővé tették, hamarosan pedig a növényi eredetű élelmiszerek otthoni előállítását és értékesítését is szabályozzák.  Az ilyen miniüzemek felszerelésének beszerzéséhez a minisztérium 50-60 százalékban is hozzájárul, ha a vállalkozó pályázik a támogatásra.

Bánát e részében élő termelőkkel folytatott beszélgetésben az is elhangzott, hogy a vidék gazdái nemigen élnek a tartományi támogatások elnyerésének lehetőségével, Radojević ezért arra kérte őket, figyeljék a titkárság pályázatait, és igényeljenek vissza nem térítendő eszközöket. A 40 évesnél fiatalabb termelők számára a gazdaságba való beruházásnak akár a 90 százalékát is visszatéríti a tartomány. A titkár kiemelte, hogy jó az együttműködésük a plandištei helyi önkormányzattal, és sikeresen valósítottak meg olyan projektumokat, mint amilyen például a vízvezeték-hálózat felújítása. Ezt Jovan Perac községi elnök is megerősítette.