2024. április 19., péntek

Megszólítani a fiatalokat is

Greguss Lillát is láthatjuk majd az Újvilág című előadásban, ez lesz a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának első produkciója a közelgő színházévadban

Ősztől megkezdődik az új színházi évad. Ebből kifolyólag kerestük fel Körmöci Petronellát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatóját, akit az új évadtervről kérdeztünk:

Pass Andrea budapesti rendező készíti az első előadást, Újvilág címmel. Ez valójában egy ifjúsági darab, de mindenkihez szól, viszont nagyon szeretnénk megszólítani a középiskolásokat és az egyetemistákat. Az előadás főszereplője Greguss Lilla lesz, aki végzős gimnazista, G. Erdélyi Hermina és Greguss Zalán színészpár lánya, és ő is ezen a pályán szeretne továbbtanulni. Tíz éve tagja a Népkör MMK Fabula Rasa színjátszó csoportjának, szerepel a Tanyaszínházban is. Az előadás kapcsán azt is szorgalmazzuk majd, hogy ne csak este, hanem délután is játsszuk. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy az utazó diákok és a kollégisták nem bírnak az esti előadásokra járni, mert lekésik az utolsó autóbuszt vagy nem érnek vissza időben. Pass Andrea nem csak rendezi, ő is írta a darabot, és Magyarországon sokat foglalkozik tantermi színházi projektekkel. Több ismert drámája is íródott hasonló célból. A megközelítőleg egyórás előadás egyebek közt a szerelemmel, a válással és a rasszizmussal is foglalkozik, olyan témákkal, amelyek kapcsán úgy vélem beszélni kell a fiatalokkal, ezért egy beszélgetés követi. Erre olyan moderátort kérünk majd fel, aki szakavatott ezekben a témákban. Az még egyeztetés alatt áll, hogy ez a beszélgetés legyen-e az előadás után, vagy iskolai keretek közt, mert azt is fontosnak tartom, hogy kommunikáljuk a pedagógusokkal – tudtuk meg Körmöci Petronellától.

A következő előadás a Fekete Péter c. zenés produkció lesz. Ahogyan azt a nézők megszokhatták, karácsony tájékán szórakoztatóbb, humorosabb vagy zenés produkcióval rukkolunk ki. A Fekete Péter operett  mindez egyszerre lesz. Ezt az előadást később tájolnánk is. Nagyon szeretnénk, ha élő zene jellemezné, de ez pénzfüggő, mivel a színháznak már sajnos nincs állandó zenekara.

Az évad második felében a Tesztoszteron című előadást mutatnánk be, amelyben kizárólag férfiak játszanak, a tavaszi előadásunk pedig a Csak csajok lesz, amely a Parti Nagy Lajos fordításában megjelent Sógornőket venné alapul. Még Gyarmati Kata ötlete volt, hogy legyen egy-egy előadás, amelyben külön játszanak a férfiak és külön a nők. Tervezzük a 2020/2021-es évadot is, ekkor Andrej Boka rendezné A gyászoló család című Nušić-művet. Nagyon régen már műsoron volt magyar nyelven a Népszínházban, de úgy gondoltuk újból elővesszük. Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel nyissunk a szerbiai fesztiválok felé – amit már Gyarmati Kata is szorgalmazott – és eljussunk olyan rendezvényekre, ahova eddig nem sikerült, ugyanakkor viszont a magyarországiaknak is érdekes lehet – részletezte a lapunknak az új társulatigazgató, aki elmondása szerint nagy álmokat dédelget.

Szeretném, ha előadást készítenénk A repülő Vucsidolból, egyrészt továbbra is aktuális, másrészt úgy vélem, ezt Szabadkán kell megcsinálni. Jó lenne színpadra állítani a szintén Parti Nagy Lajos fordításában megjelent Mesél a bécsi erdőt is. Ami a rendezőket illeti, visszavárjuk Sebestyén Abát, Mezei Kingával is szeretnénk dolgozni és nagyon jó lenne, ha nálunk rendezne Székely Kriszta, valamint ifj. Vidnyánszky Attila is. Azokat is elhívnánk, akik korábban már dolgoztak itt, például Bérczes Lászlót és Tasnádi Istvánt – mondta Körmöci Petronella, aki az idei drámapályázatra is felhívta a figyelmet.

Az új évadban tehát fokozott figyelmet szeretnénk fordítani a fiatalokra, úgy a nézőkre, mint az alkotókra. Felélénkítenénk a közösségi oldalainkat is, mivel az újabb generációk leginkább innen informálódnak. A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából is arra buzdítjuk a fiatalokat, a középiskolásokat is, hogy bátran írjanak drámát és küldjék be a pályázatunkra. Az iskolákban többféle feladat van, a diákok verseket, esszéket írnak, drámákat viszont nem, pedig valakinek lehet, hogy épp ez fekszik. A dramaturgunktól jó tanácsokat is kaphatnak. A pályázat leadási határideje október 11., a részletek megtalálhatók a honlapunkon. A felolvasóestre is egyik rendezőként egy fiatalt, Siflis Annát hívtunk, aki most folytatja a tanulmányait. Továbbá azt is szeretném, ha a Jadran színpadon bemutatkozna a Népkör MMK Fabula Rasa színjátszó csoportja, akárcsak a Színitanoda is. A szilágyi József Attila ME színjátszóit is meghívnánk, akik az Indul a bakterházat játsszák nagy sikerrel, de várjuk az Újvidéki Színházat is. A Pataki-gála rendezésére a páratlan humoráról is jól ismert Virág Györgyöt, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészét kértem fel. Sok a terv, de nagyon sok minden pénz kérdése. A megszorítási intézkedések, a munkaerő kötelező csökkentése és az alacsony bérek rettenetesen sújtják a színházakat. Annyira, hogy veszélyeztetik a működést – fejtette ki a lapunknak Körmöci Petronella.