2024. április 24., szerda

Filmes világítótorony a pusztaságban

Lezajlott a Bolyai Filmműhely nyári tábora

Zentán a múlt héten tartották meg a Bolyai Filmműhely nyári táborát, melyen tizennégy fiatal filmes mellett egy tucatnyi amatőr színész is részt vett tartományunk minden tájáról. Ők a tábor ideje alatt leforgatott kisjátékfilm szereplőiként vettek részt a munkában.

Forgatás a filmműhely nyári táborában (Horváth Zsolt felvétele)

Forgatás a filmműhely nyári táborában (Horváth Zsolt felvétele)

Póth Imre, az Újvidéki Televízió nyugdíjas rendezője, a filmtábor egyik mentora elmondta, hogy az idei táborban túlnyomórészt kisjátékfilmek készültek, de egy-két dokumentumfilm, illetve egy animációs film készítésén is szorgoskodtak.

A zentai tehetséggondozó gimnázium keretében tizennégy évvel ezelőtt indult el a filmes műhely, amelynek tagjai azóta alkotásaikkal évről évre öregbítik a középiskola hírnevét, illetve ápolják térségünkben a hetedik művészetet. Ezzel szemben Póth Imre szerint továbbra is gondot jelent számukra a filmműhely mentorainak a kinevelése, a vajdasági magyar társadalom ugyanis a többi művészeti ággal ellentétben elég mostohán viszonyul az itteni filmesekhez.

– Míg a színjátszás és a népművészet minden szinten jelentős támogatásban részesül, és ennek köszönhetően kiválóan is működik, a filmet valamiért nem támogatják, így nem nevelődnek mentorok, s nincs, aki oktassa a filmezést. Egy kritikus mondta nem is olyan rég, hogy egyfajta világítótoronyként a pusztaságban a bolyais az egyedüli középiskolai filmműhely Szerbia területén. Hogy ez ne így legyen, vagy javuljon a helyzet, nemrég a Magyar Nemzeti Tanácstól támogatást kaptunk, s a Lakiteleki Népfőiskola úgyszintén segítő kezet nyújtott a mentorok kineveléséhez.

A leendő mentorok toborzását egy magyar anyanyelvű elemi, illetve középiskolás diákok számára kiírt diákfilmverseny megrendezésén keresztül képzelték el a szervezők:

– A Suliszem című diákfilmversenyt október 26-ára hirdette meg a Bolyai Filmműhely a vajdasági magyar általános iskolák felső osztályai, illetve középiskolások számára, s ennek segítségével igyekszünk javítani a jelenlegi körülményeken, hiszen nagyon kevesen foglalkoznak filmezéssel – ecsetelte Megyeri Gábor, a filmműhely koordinátora, aki nem titkolta azt sem, hogy a filmezéssel foglalkozó kisiskolásokat a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba szeretnék csalogatni, mivel Vajdaságban ez az egyedüli olyan középiskola, amelyben szakkör keretében foglalkoznak filmkészítéssel.

A diákfilmversenyen minden olyan diák részt vehet, aki a 2019/2020-as tanévben az általános iskolák valamelyik felsős tagozatába, illetve középiskolába jár. A versenymunkák bármilyen videofelvételezésre alkalmas eszközzel, bármelyik, a fiatalok számára érdekes és rögzítésre érdemes témában készülhetnek, azzal, hogy a film hossza az általános iskolások esetében nem haladhatja meg az 5, a középiskolásoknál pedig a 10 percet, a fájl mérete pedig nem lehet nagyobb 2 Gb-nál. Az így elkészült anyagokat postai úton, DVD-re másolva, vagy internetes nagy fájlküldő alkalmazáson küldhetik el a verseny szervezőinek – ecsetelte a beszélgetőtársunk.

Visszatérve a Bolyai Filmműhely nyári táborára, az eseményen a középiskolások mellett olyan amatőr filmesek is részt vettek, akik egykor a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium padjait koptatták, s aktívan részt is vettek a filmműhely tevékenységében.

Közülük a magyarkanizsai Berec Judit az Újvidéki Színművészeti Akadémia rendezői szakán végzett. Judit már általános iskolásként hallott a Bolyai Filmműhelyről, s középiskolásként jó ötletnek tartotta, hogy részt vegyen a tevékenységében.

– Azóta nemcsak egyszerű filmnézőként nézem a filmeket, hiszen betekinthettem a kulisszák mögé is, s magát a filmkészítési folyamatot is izgalmasnak tartottam – ecsetelte a magyarkanizsai lány, s hozzáfűzte, hogy azóta filmnézés közben, az alkotásokban azokat az apró mozzanatokat is észreveszi, amelyeken a legtöbb filmkedvelő átsiklik. Az Álmodd le a csillagokat című debütáló filmjével több filmes versenyen is sikert arató lány a jövőben filmrendezőként szeretné folytatni a pályafutását, de egyelőre nem kapott konkrét munkalehetőséget.

A veterán táborlakók között volt a kúlai Körmöci Norbert is, aki a Puska Official című, többszörösen is díjazott filmjével vált ismertté. A fiatalember az idei táborban ennek a kis játékfilmnek a második részén dolgozott. Ő jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Főiskolája képalkotás szakának második évét végezte el, a mesterképzést pedig Budapesten, médiaszakon tervezi elvégezni.