2024. április 18., csütörtök

Nagy kapacitású mosodai eszközök, új mentőautó

Jelentős állami és tartományi támogatás a bácskossuthfalvi Otthon részére

Az Igazságügyi Minisztérium, az arra illetékes hivatalos szervek közreműködésével az országban történt bűncselekményekből elkobzott, és a büntetésként kirótt bevételekből összesen 470 millió dinár értékben osztott szét 150 szociális és oktatási intézmény számára támogatást.

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet második alkalommal részesült ilyen jellegű hozzájárulásban, az erről szóló támogatási szerződést Majláth Béla, az intézmény igazgatója vehette át Nela Kuburović igazságügyi miniszterasszonytól. A korábbi, néhány évvel ezelőtt utalt összegből az Otthon gőzkazánját újították fel, ezúttal a mosodai kapacitást bővítik – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Majláth Bélától.

– Közel 6 millió dinár értékben részesült intézményünk az Igazságügyi Minisztérium támogatásában. Ebből az összegből egy új 56 kg kapacitású mosógépet vásárolunk, majd egy 40 kg kapacitású szárítógépet, illetve egy 2 méter széles vasalóhengert. Ezekre az eszközökre nagy szükségünk van, hiszen minden nap megközelítőleg 1100 kg mennyiségű ruhát, elsősorban ágyneműt mosunk. Azért is volt erre a lépésre szükségünk, mert a korábban használt kisebb kapacitású eszközök jelentősen több feladattal is jártak. A több éve tartó létszámstop miatt is egyre csökken az intézményünkben a dolgozók száma, ez fokozottan érinti a kiszolgáló személyzetet, növeli az elvégzendő feladatok sorát, ezzel párhuzamosan pedig az egyének leterheltségét is – tette hozzá az Otthon igazgatója.

– Intézményünk a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság támogatásának köszönhetően a közelmúltban egy mentőautóval tudta bővíteni a kapacitását. Ez egy 6 millió dinár értékű jármű, ami valamennyi, az életmentésre alkalmas eszközökkel van felszerelve – mondta el Majláth, aki hozzá tette azt is, hogy az intézményben zajló munkálatoknak köszönhetően hamarosan egy új munkaterápiás foglalkozásra előirányozott épületet adhatnak át a rendeltetésének.

– Ez a 11 millió dinár értékű földszintes épület különös jelentőséggel bír számunkra, hiszen gondozottaink jelentős része mozgásában korlátozott egyén, és intézményünkben – egyelőre lift hiányában – többen nem tudják megközelíteni az emeleti munkaterápiás részlegünket. A munkaterápiás, kézműves alkotó tevékenység pedig köztudottan jelentősen járul hozzá az otthon szolgáltatásait igénybe vevő egyének minőségi-, tartalommal teli mindennapjaihoz – mondta az Otthon igazgatója, aki szót ejtett arról is, hogy a tartománynak köszönhetően más újításokra is lehetőségük nyílik a közeljövőben.

– Hamarosan korszerűsíthetjük az intézmény füstjelző-berendezését. Több helyiségben új jelzőket helyezünk ki, illetve lecseréljük a pániklámpákat, valamint azokat a szobákat is felszereljük, ahol szükséges. Jó hír számunkra, hogy elkészültek, és lassan véglegesülnek azok a fő tervek, amelyek mentén megtörténhet az intézetünk teljes felújítása. Ezt az illetékes szervek kalkulációja alapján közel 4,5 millió euró értékű lépést köztársasági eszközökből tudjuk majd megvalósítani. A gyakorlatban ez úgy működne, hogy a pincétől a padlásig, a belső úthálózattól kezdve a kerítésig újjá születne a bácskossuthfalvi Otthon, a korszerű egészségügyi elvárásokhoz igazodva – ismertette a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet igazgatója.