2024. április 24., szerda

Nagykorú az Interetno fesztivál!

Malajziából, Kolumbiából, Bolíviából, Oroszországból és Magyarországról is érkeznek tánccsoportok Etnopolisba

A Népkör MMK és Szabadka Város önkormányzata tizennyolcadik alkalommal szervezi meg az Interetno fesztivált, amelyre idén 22-e és 26-a között kerül sor. A fesztivál ezúttal is az úgynevezett nulladik nappal indul, így a nyitóceremóniát 23-án láthatja a közönség. Ahogyan azt a keddi sajtótájékoztatón Bodrogi Bélától, a Népkör MMK főtitkárától, az Interetno fesztivál igazgatójától hallhattuk, a programok az előző évekhez hasonlóan Etnopolisban, azaz Szabadka főterén, és a Népkörben zajlanak majd. Az idei Interetnón is látványos táncprodukciók kápráztatják majd el a látogatókat, Malajziából, Kolumbiából, Bolíviából, Oroszországból, Magyarországról és Szerbia területéről is érkeznek tánccsoportok. A zenei műsorok sem maradnak el, Etnopolisban fellép egyebek közt Novák Péter és az Etnofon, valamint a Ravnica zenekar, a fesztiválklubban pedig Zabos Regina, Nevena Pejčić és Szabadi Mózes. Rossz idő esetén a műsorok a Népkörben lesznek megtartva.

Az idei év kiemelt programjai a Fölszállott a páva gyermekrésztvevőinek Csillagkapu című produkciója, valamint a házigazda Róna táncegyüttes és Csonka Ferenc zenekarának különleges előadása, amely során több Vajdaságban élő nemzet mutatkozik be egy közös műsorszámmal. A fesztivál látogatóit a kísérő rendezvényekre is várják, a régi mesterségeket bemutató kézműves vásárra, a gasztro- és bortérre, a fesztiválklubba és az Aranykapu játszóházba.

Számokban kifejezve, a 18. Interetno fesztiválnak 950 résztvevője lesz, 750 táncos lép majd fel 23 hazai és 7 külföldi táncegyüttesből, megközelítőleg 450 gyermek mutatkozik meg a Vajdasági Magyar Gyermekek Bemutató Színpadán, 80 zenész szórakoztatja a közönséget, több mint 100 kirakodó mutatja be kínálatát, a programok megvalósításában pedig 100 önkéntes segíti a fesztivál szervezőcsapatát.

Az érdeklődők idén is válthatnak Etnopolis-útlevelet, amely egyebek közt a részletes programot, a táncegyüttesek és zenekarok bemutatkozását, ingyenes belépőt a fesztiválklubba, valamint nyereményjátékon való részvételi lehetőséget foglal magában.

– Büszkén elmondhatjuk, hogy nagykorúak lettünk. Tizennyolc évvel ezelőtt a Népkör felrajzolta Szabadkát a folklórfesztiválok térképére. 2002-ben egy apró kis jelzés üzente a világnak, hogy itt Észak-Bácskában egy új rendezvénysorozat van születőben, mára pedig elmondhatjuk, hogy az Interetno térségünk egyik legkiemelkedőbb fesztiválja lett. Az Interetno a nagy találkozások színtere, melynek legerősebb vonzereje a közösségi érzés – fejtette ki Bodrogi Béla.

A fesztivál műsorairól a www.interetno.net honlapon, a közösségi médiában, a rendezvénysorozat idején pedig az infópultnál lehet majd értesülni. Szabadkán kívül Kiskunhalason, Szenttamáson és Zentán is lesznek Interetno napok a fesztivál idején.