2024. március 19., kedd

Fél tonna hús a parkolóban

Az utóbbi időben Szabadkán is egyre több szó esik a szemétről. Hol arról folyik a közbeszéd, hogy hol alakult ki illegális szemétlerakó, hol arról tudósítunk, hogy hol számoltak fel kisebb-nagyobb törvényellenesen létrehozott szeméttelepet, ugyanakkor az utcákat járva olykor-olykor megakad a szemünk egy-egy tömött szemeteskukán vagy a zacskókon, amiket a szél éppen a járda fölött táncoltat. Ám az ebben megedződött polgár szava is elakad egy pillanatra, amikor azt látja, hogy valaki, vagy valakik már-már ipari mennyiségű állati eredetű hulladékot hagynak a nem arra a célra szolgáló helyen. Így történt ez kedden is, amikor szerkesztőségünket értesítették, hogy az autópálya mellett a 28. kilométernél lévő békovai parkolóban nagy mennyiségű durvára darált húsra bukkantak.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Lapunkat a Vojput Kft. szabadkai részlegének vezetője, Juhász László értesítette az esetről. Elmondása szerint a vállalat állandó felügyeletet tart, és egy járművük a nap 24 órájában többször is bejárja az autóút bizonyos szakaszát. A járműben szolgálatot teljesítők elsődleges feladata, hogy a megtelt szemetesekbe új zsákokat helyezzenek, és ha valami szokatlant észlelnek, értesítsék a központot. Az egyik ilyen felügyelő kocsijuk kedden reggel hét óra tájban értesítette a központot, hogy az említett parkolóban nagy mennyiségű húst találtak a földre dobva. A Vojput illetékesei azonnal egy sürgősségi járművet küldtek a helyszínre, akik körbekerítették a területet, valamint értesítették a kommunális rendőrséget, illetve a felügyelőséget, hisz ilyen esetekben azoknak kell jegyzőkönyvbe venniük a látottakat, és rendelkezniük a hulladék eltakarításáról. Ottjártunkkor a Vojput alkalmazottaival találkoztunk, akik körbekerítették a több kisebb halomból álló húsrakást, ami úgy tűnt, több műanyagteknőből származott. Az ott lévő munkavezető becslése szerint körülbelül hatszáz kilogrammnyi húst dobtak el. Mint megtudtuk, nem számít ritkaságnak, hogy hasonló jelenséggel szembesülnek, körülbelül két héttel ezelőtt Horgos környékén találkoztak hasonló hulladékkal, azzal a különbséggel, hogy akkor csupán fele annyi mennyiséget találtak, mint most. Juhász László elmondása szerint olyan is megtörtént már, hogy több száz kilogramm csirkebelsőséget borítottak ki a parkolóban, de olyannal is találkoztak, hogy az egyik meg nem nevezett pizzázóból több bontott halkonzervet hagytak az út mellett.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Vesna Hajnal, a szabadkai Városi Közigazgatás Felügyeleti és Ellenőrző Titkárságának titkára lapunk kérdésére elmondta, hogy a Vojput ügyeletese értesítette a titkárságot, mivel az állategészségügyre vonatkozó városi rendelet nyomán a város illetékességi körébe tartozik az állati eredetű hulladék eltávolítása.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A kommunális felügyelőség és a kommunális rendőrség illetékeseivel kivonultunk a helyszínre, elvégeztük a helyszínelést, és értesítettük az állategészségügyi felügyelőséget, mivel az ő feladatuk felügyelni az állati eredetű hulladék eltakarítását. A hús eltakarítását a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végezte el, majd fertőtlenítették a helyszínt, a hulladékot pedig a dögtemetőbe szállították – fogalmazott Vesna Hajnal, aki azt is elmondta, hogy egyelőre nincs információjuk a tettes vagy tettesek kilétére vonatkozóan, ennek kiderítése az állategészségügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik.

A hulladék kiöntése és eltakarítása között több óra telt el, és talán nem szükséges részletezni, hogy ez mit jelent a nagy melegben. Ezen időszak alatt számtalan belföldi és külföldi autós húzódott félre a parkolóba, és szerzett ezáltal maradandó emléket az országról.