2024. április 25., csütörtök

A birkapörkölt jegyében

Hatodszor tartottak családi napot Padén

Vasárnap a Padé mellett elterülő Sövényházi-farm hatodik alkalommal adott otthont a birkapörköltfőző versennyel egybekötött családi napnak a helybeli Innovációs Központ szervezésében. Sokan voltak kíváncsiak, köztük kisgyerekes családok is a farmon élő több mint száz egzotikus állatfajra, amelyek egyébként csak nagyobb állatkertekben láthatók.

A családi napon népszerű volt az állatsimogatás (Gergely József felvétele)

A családi napon népszerű volt az állatsimogatás (Gergely József felvétele)

A gyerekek örömmel simogatták az állatokat, a számos háziállatfajta mellett lámák, dámvad, bivalyok, emu, kenguru, majmok, sokféle színes papagáj, vízimadarak teszik látványossá a farmot. A kicsik és a nagyobbak is nagy örömmel vették birtokba a részükre felállított ugráló várat, trambulint, az arcfestő nem győzte a munkát. A helybeli önkéntes tűzoltók játékos tűzoltási gyakorlatot tartottak, a gyerekeknek vízsugárral kellett célba találniuk.

A főzőversenyt Kerepesi Máté és Barta Levente szervezte meg:

– Már egy hónappal korábban elkezdtük népszerűsíteni a rendezvényt, felhívást tettünk közzé, hogy jelentkezzenek a birkapörköltfőző versenyre. A hagyományos bánáti birkapörkölt elkészítése volt a feladat. Padé mindig is a juhtenyésztésről volt ismert, már valamivel kevesebben foglalkoznak juhtartással, de ismét egyre népszerűbb. A falunk körül elterülő nagykiterjedésű legelőkön újra növekszik az állatállomány.

A csapatoknak 1500 dinár benevezési díj ellenében három kiló birkahúst biztosítottunk, a csapatok kaptak még egy-egy kenyeret, ásványvizet, kötényt, egy kis gravírozott vágódeszkát, és a végén minden résztvevő csapat emléklapban részesült. A támogatóknak, helyi vállalkozóknak, gazdáknak köszönhetően sikeresen meg tudtuk szervezni a versenyt. Az első három helyezett többek között gravírozott kisszéket, helyi termékeket, pálinkát, bort, serleget kapott ajándékba – mondta Máté.

A főzőversenyre tizenhét csoport nevezett be zömében Padéról, de a szomszédos településekről, Tiszaszentmiklósról, Hódegyházáról és Csókáról is érkeztek csapatok. A főtteket háromtagú bírálóbizottság, Dancs István, Szabácsi Sándor és Benák Búcsú Emese (Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület) értékelte.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a tartományi művelődési titkárság, a csókai önkormányzat, a padéi helyi közösség és számos magánszemély támogatta a családi nap sikeres megszervezését.