2024. március 28., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Lássuk az erőviszonyokat!

Bár a Ludogorec elleni első fordulós párharc sem számított ujjgyakorlatnak, kijelenthető, hogy a Ferencváros előtt a BL-selejtező harmadik fordulójában magasodik először valódi nagy európai kihívás. A Zöld Sasok ugyanis régiónk egyik legerősebb klubjával, a zágrábi Dinamóval mérik össze erejüket először ma este idegenben (20 óra). A küzdelemben egyértelműen a rendszeres európai kupaszereplő horvát gárda számít favoritnak.

Nem tartja legyőzhetetlen ellenfélnek a Dinamót Szerhij Rebrov, a Fradi edzője, ugyanakkor elismeri, pillanatnyilag erősebb csapatról van szó. „A továbbjutás a célunk, de persze tisztában vagyunk vele, hogy a Dinamo Európa-szerte híres, rutinos, nemzetközi szinten is tapasztalt együttes” – fogalmazott az ukrán mester. „Amikor az 1. fordulóban a Ludogorecet kaptuk, mindenki arról beszélt, a bolgár bajnok egyértelműen esélyesebb. Igazi csapatként küzdöttünk, ezért jutottunk tovább. Abból a párharcból kell erőt merítenünk, bebizonyítottuk, hogy tudunk modern, eredményes futballt játszani. Erre lesz szükség a horvátok ellen is” – bizakodott Rebrov.

Nem vár sokkal könnyebb feladat a Crvena zvezdára sem, amely hazai pályán kezdi meg (20.45) a párharcot a dán bajnok Köbenhavn ellen. Vladan Milojevićék már az előző körben sem maradtak makulátlanok egy északi gárdával, a HJK-val szemben, hiszen Helsinkiben vereséget szenvedtek a visszavágón (2:1), ám a koppenhágai kirakatcsapat a finneknél is nagyobb játékerőt képvisel, három éve rendszeres európai kupaszereplő.

A hírek szerint Milojević edző a helsinki vereség miatt meglehetősen elégedetlen, sőt, mérges volt csapatára, amiért legalább négy helyen változtatni fog a kezdőfelálláson, többek között Boakye helyett Pavkov kezd az ékcsatár posztján.

Svájcba utazhat a Zvezda

Tegnap kora délután a svájci Nyonban sorsolták ki a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőjének rájátszását. A legrangosabb európai kupasorozatban a szerb Crvena zvezda és a magyar Ferencváros is a bajnoki ágon küzd tovább. A belgrádiak a Köbenhavn elleni továbbjutás esetén a svájci bajnok Young Boysszal találkozhatnak, a Fradi pedig a Dinamo elleni győztes párharc után a Mariborg–Rosenborg páros nyertesével mérheti össze erejét.

A sorsolás pillanata (Fotó: Beta/AP)

A sorsolás pillanata (Fotó: Beta/AP)

Az Európa-ligában egyelőre nem született döntés a Craiova–Honvéd mérkőzés botrányával kapcsolatban, így tehát ezúttal a román együttest húzták ki a kalapból Nyonból. Egy BL-selejtezős kudarc után sem ér véget a szereplés a Zvezdának vagy a Ferencvárosnak. Kiesés esetén a szerb klub a Riga–HJK találkozó győztesével játszhat, a Zöld Sasok pedig a Maccabbi–Sūduva párharc továbbjutójával mérkőznek. A Partizan az El-ben egyelőre a török Malatyasporral küzd, a kvalifikáció esetén pedig a Molde–Aris párharc továbbjutójával találkozik.

A BL-ben az első mérkőzéseket augusztus 20-án vagy 21-én, a visszavágókat augusztus 27-én vagy 28-án játsszák, az Európa-ligában pedig augusztus 22-én rajtolnak a meccsek, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

BL, bajnoki ág: Dinamo (Z)/Ferencváros–Maribor/Rosenborg, Kolozsvár/Celtic–Slavia Praha (cseh)

Young Boys–Crvena zvezda/Köbenhavn, APOEL/Qarabag–PAOK/Ajax. Nem bajnoki ág: Basel/LASK Linz–Bruges/Dinamo Kijev, Basaksehir/Olympiakosz–Krasznodar/Porto.

El, az érdekesebb párosítások: Maccabbi/Sūduva–Dinamo (Z)/Ferencváros, Riga/HJK–Crvena zvezda/Köbenhavn, Partizan/Malatyasport–Molde/Aris, Asztana/Valletta–Szarajevó/BATE, Torino/Sahtar–Pjunik/Wolverhampton, Feyenoord/Tbiliszi–Norrköping/Beer-Sheva, Luzern/Espanyol–CSKA/Zorya, Plovdiv/Strasbourg–Vaduz/Frankfurt.