2024. április 24., szerda

Ma kezdődik a 27. Sziget fesztivál

Ed Sheeran és a cirkuszoló szigetelők

Amellett, hogy a ma nyíló Szigetnek nyilvánvalóan a nagyszínpados line-up a fő erőssége, illetve ez vonz be hatalmas tömegeket (olyannyira, hogy a mai napra már alig lehet fizikailag beférni), a Sziget mégsem „csak” ennyi. A kulturális programoktól az öko-akciókig: mutatjuk, mi vár bennünket Ed Sheeran vagy a Florence and the Machine koncertje mellett Európa egyik legfontosabb zenei rendezvényén!

E fesztiválon egyre több sátor emlékeztet cirkuszra, és bizonyos értelemben az egész Sziget egy hatalmas nyaktörő artisztikum, a szórakoztatás zsonglőrmutatványa. A Cirque de Sziget méltó központja az ilyen értelemben vett rendezvénynek, pedig mindennap ugyanaz a program – szerencsére. Merthogy lehetetlen volna minden estét ott tölteni, pedig az újcirkuszi előadások igencsak érdekfeszítőek. Idén Franciaországból, Finnországból, Argentinából, Etiópiából, Németországból, Koreából, Kanadából és Indiából gyűlnek össze az artistavilág élvonalából, hogy eltöltsenek egy hetet a Szigeten.

Ahol van bohóc, ott előbb-utóbb színész és táncos is kerül. Ezek közül is kiemelt a Les Commandos Percu nevű francia formáció, amely idén a Nagy Utcaszínház intézményéért felel. A Nagyszínpad közelében levő szabadtéri előadás minden este várja a nagyérdeműt, és újrahasznosított szemétből épít új világot, sok zajjal és még több látvánnyal. A színház központja természetesen mégsem itt van, hanem a Színház és Táncsátorban. Idén Kína, Korea, Spanyolország, Brazília, Izrael, Franciaország képviselteti magát, ám lesz itt maláj dobszínház, különleges japán vizuálművészet, chilei vetítés-tánc, a magyarokat pedig Duda Éva, Juhász Adél és a Queendom képviselik. Mindemellett természetesen random felbukkanó utcaszínházi társulatok is járják a Szigetet, felbukkanásukat lehetetlen megjósolni. Lepődjünk meg!

A Cinema Hungary sátra eddig is a klasszikus és kortárs magyar filmművészet megismertetését tűzte zászlajára, ezt a hagyományt folytatja idén. Az előbbit a Fehérlófia, a Keménykalap és krumpliorr, A veréb is madár, a Macskafogó vagy a Szerelmem, Elektra képviseli majd, míg az utóbbi kategóriában olyan nemzetközi sikert is elért hatalmasságokat láthatunk a moziban, mint a Napszállta, a Ruben Brandt, A Viszkis, a Rossz versek, a Virágvölgy vagy A hentes, a kurva és a félszemű. Ezek többségét ráadásul jóval a fősodor előtt vetítik, méghozzá kivétel nélkül mindent angol felirattal – ideális kikapcsolódás délután kettőkor.

Az Afro-Latin-Reggea Falu a szokásossal vár minket, amely programra akár egész napra odaköltözhet, akit a különböző táncok tanulása, az egyiptomi hasbillegetés, a jóga, az afrikai kézművesség és a spontán kitörő konga-partik tesznek boldoggá. A Sziget Beach egyre terebélyesedő intézménye szintén egész napos workshopokat kínál a chillelőknek: hastánc, indiai tánc, pránanadi energetikai kezelés, utcai tánc, zsonglőrködés, táncterápia és a halálról történő elmélkedés (!) is várja a nagyérdeműt. A Magic Mirror olyan sokszínű, mint az e cirkuszi sátrat jelző szivárványszínű zászló: a kora délutáni LGBT-tematikus filmvetítések többnyire a Friss Hús fesztiválból merít idén, a panelbeszélgetéseken szó lesz transzneműségről, egyházról, jogokról, melegkultúráról és a Pussy Riotról is, esténként pedig a már többször bevált Dave Thompson brit humorista vezetésével folynak az estéről estére megújuló kabaré-előadások.

A Sziget öko-vállalása már tavaly is egyedülálló volt, de úgy tűnik, idén megduplázzák a tétet. A tavalyról ismert sokszorhasználatos poharak és az újrahasznosítást propagáló standok mellett klímainnovációs workshopok, hulladékgyűjtő központok, organikus pólók, kerékpárkölcsönzők, komposztáló-központ, zsebhamutartók várják az egyre zöldebb látogatókat. Természetesen a Green Peace külön helyen üzemel a Civil Szigeten is, amely idén ötvenegy civil szervezetnek ad otthont egy külön negyedben, és amely a klímavédelmi kérdésektől a hepatitisz-prevención keresztül a fővárosi bíróságig és a különböző vallási felekezetekig ad teret a tanulásra és a tájékozódásra.

Ma este, a nyitónapon a Nagyszínpadon a francia Jain és Ed Sheeran viszik a népszerűségi pálmát, az A38-as sátorban a Razorlight és az Of Mice and Men lesz velünk, a Petőfin pedig a Cloud 9 szórakoztat bennünket.