2024. március 29., péntek

A történelem dicső pillanatainak a bemutatása

Az idén is fellépnek határon túli fiatalok a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékon

Két hónap alatt 340 millió forintnyi pályázatot nyújtottak be az előadóművészeti tao-támogatások helyébe lépett közvetlen támogatási rendszerben a történelem dicső pillanatainak bemutatására szolgáló tematikára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Székesfehérváron.

Rétvári Bence a Rákóczi Szövetség II. Kárpát-medencei színjátszó táborának résztvevői előtt felidézte, hogy az új támogatási rendszerben 22 féle tematikus pályázatot írtak ki tavasszal, és a történelem dicső pillanatainak bemutatására 150 millió forintot irányoztak elő. Két hónap alatt ennek több mint duplájára érkezett igény – tette hozzá.

Az államtitkár a kéthetes táborról szólva úgy vélte: a nyugat-európaiaknak nehéz lenne megmagyarázni, hogy a Kárpát-medencében szétszabdalva élő magyarságnak miért fontosak az ilyen lehetőségek.

„A közös kultúra és hagyomány összeköt, ilyenkor másodlagos, hogy a határok hol vannak” – fogalmazott.

Rétvári Bence rámutatott, hogy a Koronázási Szertartásjátékban a történelem dicső pillanatai elevenednek meg, és ennek részese lesz mintegy ötven határon túli magyar fiatal.

Az államtitkár méltatta a Rákóczi Szövetséget is, amelynek programjai évente 12 ezer diákot és tanárt mozgatnak meg táborokon, különböző programokon keresztül. Úgy vélte, a szervezet tevékenysége példaértékű, valódi civil szervezeti tevékenység, miközben akadnak olyan szervezetek, amelyeknek nagyobb a füstje, mint a lángja, vagyis kevés embert érnek el sok támogatásból.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a tábor az értékekről is szól, mivel a fiatalok megismerhetik a nemzet történelmi fővárosát, továbbá aktív szereplői lehetnek a szertartásjátéknak, amely a nemzet bölcsőjében játszódik, ahol sok száz évig valódi koronázásokat tartottak. Úgy vélte, a történelmi játék korábbi előadásai bebizonyították, hogy lélekben felépíthető a koronázótemplom, amit a történelem vihara elsodort.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy nyári rendezvényeik ékköve ez a tábor, amelybe vajdasági, partiumi, felvidéki és kárpátaljai területekről érkeztek diákok.

Szikora János rendező közölte: a IV. Béla életéről szóló előadásban a fiatalok főurakat, táncosokat, farsangi maszkásokat, apácákat, katonákat, tatárokat és parasztokat alakítanak. Jelezte, hogy a következő napokban sok tanulás és mozgás, illetve kevés alvás vár rájuk.