2024. március 28., csütörtök

Bolton Belgrádba jön?

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó érkezésétől várják a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatását

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó várhatóan augusztus végén, vagy szeptember elején meglátogathatja Belgrádot és ezt követően Pristinát, közölte a Blic napilap. A lap rámutat arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok egy komolyabb hozzáállást kezdeményez a koszovói kérdés megoldásában, illetve a párbeszéd holtpontról való elmozdításában.

Bolton várható érkezése merőben összefügg azzal, hogy Pristina visszavonja-e a szerb termékekre kiszabott 100 százalékos vámot. Nem megnevezett diplomáciai kapcsolatokra hivatkozva a lap kiemeli, hogy jelenleg az amerikai diplomácia erőteljes tevékenységet folytat a magas vámdíjak visszavonása érdekében.

– Amennyiben ígéretet kapnak, hogy a vámdíjakat beszüntetik, jönni fog. Ellenkező esetben a látogatás kevésbé valószínű, hiszen nem kíván sikertelen lenni a tárgyalásokban. Jelenleg a vámmal kapcsolatos helyzet bizonytalan, ezért a látogatást sem erősítették meg – nyilatkozta a lapnak a forrás Bolton látogatására utalva.

A diplomáciai forrás arra is kitér, hogy a siker érdekében várható, hogy nyomást gyakorolnak majd a pristinai kormányra.

A Blic napilap szerint Boltonnak egy évvel ezelőtti kijelentése, miszerint Amerika nem zárja ki Szerbia és Koszovó kapcsán a területi korrekciót, arra utal, hogy egy újabb megoldás van kilátásban a koszovói csomó megoldásában. Arra is lehet következtetni, hogy Washington politikája megváltozott a balkáni határkorrekciók kapcsán. Ezért tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget Bolton látogatásának, hiszen (a lap értékelése szerint bár) ha mégis Belgrádba és Pristinába látogatna, ez azt jelentené, hogy a tárgyalások egy lépést tettek a megoldás irányába.