2024. március 29., péntek

Pokoli meleg lesz

Az afrikai forróság augusztus közepéig a térségünkben marad

Egy újabb meleghullám érte el térségünket, amelynek hatására a hőmérséklet akár 40 Celsius-fok közelébe is emelkedhet. A forróság a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint augusztus 14-éig tart.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Az intézet közleménye szerint ma és az elkövetkező napokban nagyon meleg lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 34, illetve a 38 Celsius-fokot is. Az előrejelzés szerint ma túlnyomórészt napsütéses idő lesz, holnap és pénteken az ország északi és nyugati tájain viszont hosszabb-rövidebb időre felhők takarják majd a napot, és talán egy kicsit elviselhetőbb lesz a forróság, a hőmérséklet azonban nem csökken.

Gyenge déli, délnyugati szél fúj. Kisebb esőzésekkel, záporokkal és villámlással lehet holnap számolni, pénteken pedig már éjszaka az ország északi és nyugati tájain is eleredhet az eső. A hegyvidéken pénteken akár napközben is eshet az eső.

Mára és holnapra az egész ország területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet narancssárga riasztást adott ki, ugyanis az időjárás, vagyis a meleg káros lehet nemcsak az emberek, hanem az állatok egészségére is. A szakemberek tanácsa szerint az időjárás viszontagságaihoz igazodva érdemes tervezni a napi kötelezettségeket, és aki teheti, ne tartózkodjon a tűző napon 11 és 15 óra között. Tanácsos a sok folyadék fogyasztása. A krónikus betegek pedig feltétlenül tartsák be terápiájukat orvosaik tanácsa szerint.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Az európai kontinensen egyre elfogadottabbá vált, hogy évről évre elér bennünket egy-egy hosszabb, vagy rövidebb ideig tartó hőhullám. A nyugati országokban különböző kutatásokat végeznek annak kapcsán, milyen hatással vannak az időjárási viszonyok hosszútávon az ember egészségére és környezetére, vagyis felméréseket végeznek az egészségügyi politika, a mezőgazdaság és a környezetvédelem terén is. A vasútforgalmi vállalatok világszerte hatalmas gondokkal küzdenek, hiszen a forróságban a sínek akár 20 fokkal is jobban áthevülnek, mint a körülöttük lévő levegő. Így például Németországban és Nagy-Britanniában fehérre festik a vasúti síneket, hogy azok ne görbüljenek meg a magas hőmérsékletek hatására, míg a mezőgazdasági termelők a szántóföldek megóvása érdekében egyre több fát ültetnek.

Ugyanakkor számos betegség is megjelent a nagy forróság miatt, ezért az Egészségügyi Világszervezet középpontjába került a lakosság oktatása, miként lehet ezeket a betegségeket megelőzni és hogyan lehet a legjobban lehűteni a szervezetet. A tanácsok listája hosszú, köztük szerepel a gyakori szellőztetés, illetve a gyógyszerek szobahőmérsékleten való tárolása is.

Belgiumban a Vöröskereszt is bekapcsolódott a mentőszolgálatok munkájába, illetve az ivóvízosztásba, míg Franciaország olyan központokat nyitott, ahol az emberek lehűthetik magukat, valamint a fürdőhelyek munkaidejét is meghosszabbították.

A hőhullám, a szárazság és a gyakori tűzesetek miatt a mediterrán térségében, valamint Közép- és Kelet-Európában is csökkent a hozam, ezért a szakemberek szerint a mezőgazdasági termelőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a vetésforgókra, illetve a vízmegtartó stratégiára, ami jobb locsolórendszerek kiépítését jelenti, illetve a víztartalékok kialakítását és megőrzését.

A nyugati szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a nagyvárosok vezetőinek figyelmét, hogy a faültetés csökkenti a városokban a forróságot, és arra ösztönzik őket, hogy a betondzsungelekben növeljék az elültetett fák számát.