2024. április 20., szombat

Ciklikus válság a láthatáron?

Az utóbbi időben gyakran hallhattuk, hogy az elemzők és a politikusok is farkast kiáltanak. A 2008. évi válságot követő felívelés időszaka ugyanis egészen biztosan véget fog érni, és a különböző jelek, mutatószámok alapján az utóbbi két-három évben egyre gyakrabban hangzott el a figyelmeztetés, hogy egy újabb válság, jobb esetben csak egy újabb, de kisebb hullámvölgy következhet. Lényegében a jegybankok kamatpolitikája és az utóbbi időben az arany iránti kereslet növekedése is erre utalhat.

Az eddigi történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdaság ciklikusan működik. Az európai és a világgazdaság évek óta bővülést produkál. Ha ennyire leegyszerűsítjük a dolgokat, valóban csak idő kérdése, mikor jön egy újabb nehéz időszak. A gazdasági növekedés és a lakosság életszínvonalának legalább mérsékelt javulása kulcsfontosságú egy-egy nemzetgazdaság szempontjából.

Valóban vannak aggodalomra okot adó jelek, az országunk gazdasági kilátásait erősen befolyásoló Nyugat-Európában, s azon belül Németországban is. A német gazdaság közismerten nemcsak az eurózóna, hanem az egész európai gazdaság motorja, az utóbbi időben döcögni látszik. Azt tapasztalhatjuk, hogy az év eleje óta lassul a nyugat-európai konjunktúra. Elsősorban a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek esnek újabbnál újabb mélypontra. A német konjunktúraindex például az előzetes adatok szerint júliusban 43,1 pontra esett. Hétéves mélypontot jelent ez valójában az ország feldolgozóiparában, ugyanis az index jóval a növekedést előre jelző 50 pontos lélektani érték alatt van. A szolgáltató szektor 55,4 pontos indexe viszont relatíve kedvezőnek mondható.

A helyzetet csak súlyosbíthatja a világgazdaságban zajló fejlemények. Nem sok jóval kecsegtet az a nem mellékes tény sem, hogy a Brexit a jelenlegi állás szerint az Egyesült Királyság rendezetlen kilépésével októberben meg fog történni.

A fejlett gazdaságok lassulása miatt egyre komolyabbak a visszaeséssel kapcsolatos félelmek. Sokan egy új válságot is elképzelhetőnek tartanak, részben emiatt felerősödtek a jegybankok lazításával kapcsolatos várakozások is. Ha szektoronként nézzük, az autóipar az egyik „fő felelős” az európai lassulásért, amiben nekünk is jelentős kitettségünk van.

MEGTORPANT A KAMATEMELÉS

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a napokban 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. Korábban még lassú kamatemelést prognosztizáltak, ezért így ez némileg meglepetés, némileg szintén arra utaló jel, hogy negatív tendenciák vannak kibontakozóban.

Elemezői körökben nemrég még elfogadott volt, hogy egy rövid, globális gazdasági ciklus végéhez közelítünk. Ezt csak erősítheti a tény, hogy a feldolgozóipar teljesítménye több országban is visszaesett. Országunkban is ez történik. A szerb ipari termelés júniusban 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez mérten. A féléves összehasonlítás alapján 2 százalékos a csökkenés. A júniusi, éves szintű csökkenéshez főként a feldolgozóipar és a bányászat járult hozzá.

Országunk gazdaságát nagyon megviselte a 2008-as válság. 2012-ig recesszió jellemezte teljesítményünket, majd 2018-ig a gazdaság összességében csupán alig valamivel több mint 13 százalékkal nőtt.

Nem elszigetelt jelenség, hogy a feldolgozóipar recesszióba süllyedt, ugyanakkor szinte mindenhol erős maradt a szolgáltatás, ebben a szektorban nem jegyeznek visszaesést. Ránk és környezetünkre is jellemző, hogy feszes a munkaerőpiac, aminek következtében a GDP-nél gyorsabb ütemben nőnek a bérek.

A LENGYELEK SZÁZ TONNA ARANYAT VETTEK

A jegybankok is a ciklus végét sejthetik. Ennek egyértelmű jele lehet, hogy a jegybanki aranykészletek növelésének köszönhetően három éve a legmagasabbra, 2181,7 tonnára nőtt az arany kereslete az első fél évben.

A féléves kereslet pedig mintegy 8 százalékkal haladta meg 2018 azonos időszakit. A kínálat ugyancsak hároméves csúcsra ugrott, az első félévben 2323,9 tonnát tett ki, ami tehát meghaladta a keresletet. Mendez úgy történik, hogy a kínai központi bank alelnöke ígéretet tett a jüan árfolyamának stabilan tartására. Emiatt a kínaiak az aranyrúd- és érmevételeiket 18 százalékkal csökkentették a 2018 első félévéhez képest. A lengyel központi bank viszont – a második negyedév legnagyobb vevőjeként – nem kevesebb mint 100 tonnával gyarapította aranykészletét.

Az arany árfolyama az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július 31-ei 0,25 százalékpontos kamatcsökkentése után 1405 dollár körül mozgott. Az üzleti világ azonban a vészjósló mutatószámok mellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusára figyel. Donald Trump csütörtökön a kínai termékeket sújtó vámemelést jelentett be, amelyet követően Kína is válaszlépéseket helyezett kilátásba. Ha nem akar igazán kibontakozni a válság, úgy tűnik, majd rásegítenek…