2024. április 25., csütörtök

Köszönet Istennek, elismerés az aratóknak

A hétvégén szervezik meg a 109. Dužijanca aratóünnepséget

A hétvégén rendezik meg a szabadkaiak egyik közkedvelt rendezvényét, a Dužijanca aratóünnepséget. Az immár 109. alkalommal megszervezendő esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a szervezők elmondták, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is gazdag programmal várják az érdeklődőket.

Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke a Dužijanca jelentőségét méltatta.

Ljiljana Dulić, Andrija Anišić és Marinko Piuković (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Ljiljana Dulić, Andrija Anišić és Marinko Piuković (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A Dužijanca köszönet Istennek és elismerés az aratóknak, akik sikeresen elvégezték a betakarítást. Az első Dužijanca aratóünnepséget a Szent Rókus templomban 1911-ben tartották meg. Msgr. Blaško Rajićnak köszönhetően jelentős egyházi eseménnyé vált a rendezvény. Emellett városi eseménnyé és turisztikai látványossággá nőtte ki magát – emlékeztetett a plébános.

Ljiljana Dulić elnökhelyettes az ünnepség részletes programjáról számolt be a média képviselőinek.

A Dužijanca leglátványosabb része a felvonulás a központban (Lukács Melinda archív felvétele)

A Dužijanca leglátványosabb része a felvonulás a központban (Lukács Melinda archív felvétele)

– Pénteken 19 órai kezdettel a szalmakészítők munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a Városháza előcsarnokában, este nyolckor pedig az ifjú aratópár bemutatására és a legszebb kirakat készítőinek járó díj kiosztására kerül sor. A város főterén kézműves kiállítást tartanak, a jó hangulatról pedig a tamburazenekarok gondoskodnak. Szombaton 18 órai kezdettel a Szent Teréz-székesegyházban ünnepi szentmisét szolgáltatnak. Este 19.30-kor Blaško Rajić mellszobrát koszorúzzák meg, este nyolctól pedig az aratók közgyűlésére kerül sor a város főterén. Ugyanott az est további részében horvátországi, magyarországi és szerbiai néptáncegyüttesek lépnek fel. Az előző évekhez hasonlóan az aratóünnepség központi rendezvénye vasárnapra esik, 8 óra 45 perckor a Szent Rókus-templomban megáldják és kikísérik az ifjú párt, 9 órakor pedig ünnepi körmenet indul a székesegyházhoz, ahol tíz órakor ünnepi szentmisére kerül sor. Délben a város főterére indul a körmenet, ahol Bogdan Laban polgármester átveszi az új kenyeret – részletezte az alelnök.

Marinko Piuković, az egyesület igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ünnepség miatt bizonyos utcákat lezárnak a városközpontban.

– Vasárnap a városközpontban és a székesegyház környékén lezárják az utcákat a szentmise és a körmenet ideje alatt. 9:30-tól a mise végéig zárva lesznek az utak a székesegyháznál, 11:30-tól 13:30-ig pedig a központban. Arra kérjük a gépjárművezetőket, hogy ezt vegyék figyelembe – tájékoztatott az egyesület igazgatója.