2024. április 25., csütörtök

Művész, tanár, rendezvényszervező

Boros György: Művész és pedagógus címmel nyílt kiállítás a szabadkai Kortárs Galériában

A szabadkai Boros György képzőművészként az utóbbi néhány évtized vajdasági festészetének megkerülhetetlen alakja, pedagógusként számos tanítványának mutatott utat, és rendezvényszervezőként is figyelemmel kísérte a fiatalokat, és nem habozott, ha egy-egy tehetségesnek ítélt pályakezdőt kellett felkarolni.

Miroslav Jovančić, Bíró Tímea, Boros György és Blaskó Árpád (Benedek Miklós felvétele)

Miroslav Jovančić, Bíró Tímea, Boros György és Blaskó Árpád (Benedek Miklós felvétele)

Az idén nyolcvanöt éves alkotó neve megkerülhetetlen, ha Szabadka képzőművészete kerül szóba, és ez a Boros György: Művész és pedagógus címet viselő kiállítás szombati megnyitóján is bizonyítást nyert, hisz a Kortárs Galéria termei megteltek érdeklődőkkel, talán úgy is mondhatjuk, hogy akit érdekel a képzőművészet, az szombaton ott volt a Boros György, valamint tanítványai és mentoráltjai közös tárlatán.

A kiállításmegnyitó elején Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bíró Tímea költő, és Miroslav Jovančić, a Kortárs Galéria kurátora mondta el nyitóbeszédét.

Bíró Tímea ez alkalomra írt szövegében kiemelte Boros György életvidám szemléletmódját, hogy 85 éves korában is fiatalos manírokkal bír, hisz a legújabb képsorozata a kísérletezés jegyében született meg, és hogy a mai napig alázatosan szolgálja magát a képzőművészetet, és tevékenysége nyomán egy vajdasági képzőművészeti családfa is megrajzolható.

Miroslav Jovančić beszédében többek között elmondta, hogy Boros György pedagógusként kivívta a tiszteletet az általa oktatott tantárgynak, illetve hogy egy kreatív, kíváncsi, új megoldásokat kereső alkotóról van szó, aki ugyanezen tulajdonságokat kereste a tanítványaiban is, és nemcsak képzőművészeti alkotásokat hozott létre, hanem a tanítványai nevelésével embereket is formált, és ezért rengeteg ember hálás lehet neki. A kiállításmegnyitót a Miroslav Jovančić és Zoran Dukić duó hangszeres zenéje tette ünnepélyesebbé.

A tárlaton az érdeklődők Boros György legújabb alkotásai mellett találkozhattak Antal László, Blaskó Árpád, Aleksandar Botić, Cibolya Stella, Daniel Čavić, Csőke Dóra, Csúzdi Szabó Erika, Suzana Donoslović, Miroslav Jovančić, Jasmina Jovančić Vidaković, Korhecz Zsuzsanna, Ljiljana Krtinić, Ivona Medić, Srđan Milodanović, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Sándor Laura, valamint a Népkör Boros György vezette képzőművészeti szekciója jelenlegi tagjainak alkotásaival.