2024. április 20., szombat
FOCI TUSVÁNYOSON

Az értékteremtésen kell munkálkodni

Dárdai Pál és Világi Oszkár beszélgetett a magyar fociról Tusnádfürdőn

A 2019-es, 30. alkalommal megrendezett Tusványos egyik legnagyobb szenzációja volt az a pódiumbeszélgetés, amelyet Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke folytatott Dárdai Pál világklasszis edzővel, a Hertha BSC exjátékosával és exedzőjével, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányával és Világi Oszkárral, a dunaszerdahelyi DAC focicsapat tulajdonosával. A fórumnak a Közép-európai foci volt a címe, s értelemszerűen a legtöbb szó a Kárpát-medencei, azon belül is a magyar labdarúgásról esett.

Szöllősi először az esemény meghirdetett központi témájáról kért állásfoglalást a vendégektől. Világi elmondta, a foci tele van érzelmekkel, ám a számokon keresztül, gazdasági szemmel tisztább képet lehet festeni a labdarúgás jelenlegi helyzetéről. – Az európai fociligák csapatainak nagy része veszteséges, de a nyereségesek is legfeljebb 10 százalékot tudnak produkálni. Utánajártunk, vajon igaz-e a Puskás-idézet, miszerint „kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci”. Tény, hogy az európai top 5 bajnokság a kisebb ligáknál lényegesen több pénzt mozgat meg a játékostranszferekkel, de összességében mind veszteségesek. Közép-Európában a ligák nullszaldó körül állnak, kivétel a horvát, amely 30%-os plusszal dolgozik. A kis bajnokságok sikerének két titka lehet, a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása és a kinevelt játékosok eladása. Ez a kettő általában együtt jár, ezt az utat kell megcéloznia a közép-európai focinak. Ha rendszeresen és kitartóan foglalkozunk fiatalokkal, akiket beépítünk a csapatba, s így tudunk kijutni nemzetközi színtérre, akkor lehetnek olyan klubjaink, amelyekre büszkék lehetünk.

Tusványos egyik legnépszerűbb pódiumbeszélgetése: Világi Oszkár, Szöllősi György és Dárdai Pál (b-j) (Ótos András felvétele)

Tusványos egyik legnépszerűbb pódiumbeszélgetése: Világi Oszkár, Szöllősi György és Dárdai Pál (b-j) (Ótos András felvétele)

Dárdai elárulta, először jár Székelyföldön, s ennek az volt az oka, hogy amióta az eszét tudja, azért dolgozott, hogy továbblépjen a ranglétrán, és megállja a helyét. – Székelyföldön nagy előny lehet, hogy kis közegről van szó, jó szervezéssel, összetartással és odafigyeléssel nagyot lehet előrelépni – mondta, példaként említve az izlandi sportkultúrát, labdarúgást. – Kis ország 300 ezer lakossal, de a kézilabda és a foci nagyon komoly szinten van náluk, mert bevitték az iskolába, és megalapozták a kellő filozófiával, amely, Oszkárékéhoz hasonlóan, a fiatalokra épít. A német focit sem a pénz viszi előre, hanem az utánpótlás, a belefektetett munka. Magyarországon egy kicsit elcsúsztak a dolgok, a régi világban az edzők titkolóztak egymás előtt, nem adták tovább a tudásukat, de mára ez megváltozott. Természetesen a politikai támogatásra, az infrastruktúrára is hatalmas szükség van.

Dárdai a németországi helyzetről megemlítette, a népek keveredésével gyorsabb játékosok jöttek be, ám ezt ésszel, passzjátékkal, csapategységgel ellensúlyozni lehet. – A magyar labdarúgásnak egyetlen útja van, ez pedig az, hogy csapatban gondolkozzon, és ésszel játsszon. Az MLSZ-ben sokat dolgozunk egy új koncepción, remélem, hogy a következő évek során meglesz ennek az eredménye.

Szöllősi felvetette, hogy a portugál, holland, belga, francia és más régi, gyarmattartó országoknak nagy merítésük van a külföldi fiatalok behozásával, s erre a mintára lehetséges ezt a modellt megvalósítani a magyarországi klubok és a külhoni magyar fiatalok viszonylatában. – Willi Orban esetében láthattuk, hogy akár Németországból is haza lehet csábítani magyar gyökerű játékost. Elképzelhető, hogy a jövőben Erdélyből, Kárpátaljáról, Délvidékről jönnek olyanok, akik a magyar címeres mezben képzelik el a jövőjüket.

Világi rámutatott arra, hogy kutatásuk alapján a Benfica, a Dinamo Zagreb és a Maribor egyaránt tudott profitálni transzferekből. A portugáloknál 65%, a Dinamónál 45%, a Maribornál mindössze 32% a külföldi játékosok aránya. – Hogy mi a jó megoldás? Minél szélesebb merítésre van szükség és komolyan kell venni a játékosok felkutatását. A magyar klubok számára is nagyon fontos lenne felépíteni a játékosmegfigyelői rendszert. Ezenkívül az ifjúsági edzőképzés az alfája és az ómegája a sikereknek, a közép-európai focinak az utóbbi időben ez volt az egyik legnagyobb hiányossága. Ebben a rendszerben nyitott edzőkre van szükség. A világ halad előre, követni kell a tudástrendeket, az adatelemzéseket – szögezte le Világi, aki Szöllősi közbekérdésére egyértelművé tette, szerinte fizetési felső határokat kéne bevezetni a labdarúgásban, nem utolsósorban a játékosok mentalitása miatt is.

Dárdai a fizetések kérdésére reagálva elmondta, gazdaságilag rendkívül összetett helyzetről van szó, és a hihetetlenül magas fizetéseket is meg lehet érteni valamennyire, piaci szemmel. – A jó teljesítményű játékosokat sokkal jobban keresik, jobb klubokba hívják, ahol lényegesen magasabbak a fizetések. Ez egy ördögi kör, amely a teljesítménytől függ, klubvezetőként pedig a legjobb játékosokkal sokkal nagyobb közönséget és tévés nézőszámot lehet elérni, ami gazdasági szempontból magasabb összegeket eredményez. A fegyelmezés valóban nehéz, gyakran nem is pénzzel, hanem szabadnapok megvonásával lehet elérni. Egy edzőnek mára nem csak a focival kell foglalkoznia, mellette rengeteg más szerepet kell eljátszania, például a szervezőét, a pszichológusét… Szerintem a fizetési határt a fociban nem fogják tudni bevezetni. Azon kell munkálkodnunk, hogy minél több értéket teremtsünk.

Szöllősi: Dárdai és Világi a magyar foci újjáépítői

A Dárdai Pállal és Világi Oszkárral fémjelzett pódiumbeszélgetés Tusványos egyik legnépszerűbb eseménye volt. Minek köszönhető ez?

Az előadók személye vonzott ilyen nagy közönséget, hiszen két olyan különleges egyéniségről van szó, akik a maguk területén nagyon sokat tettek a magyar futball újjáépítéséért. Dárdai Pál válogatott játékosként is a közönség egyik kedvence volt, de szövetségi kapitányként megmutatta, hogy amit lehetetlennek hittünk, mégis lehetséges, vagyis a sokszor lesajnált magyar játékosokból egy ütőképes, Európa-bajnoki kvalifikációra alkalmas csapatot lehet rövid idő alatt formálni.

Világi Oszkár olyan klubmodellt hozott létre a Felvidéken, Dunaszerdahelyen, amely nagyon szimpatikus az összmagyarság számára. A DAC-nak nemcsak dunaszerdahelyi vagy környékbeli, felvidéki, csallóközi szurkolói vannak, hanem nagyon sok drukkere van Magyarországon és minden más magyarlakta területen. Egészen megható látni, amikor például Sepsiszentgyörgyről érkeznek szurkolók nagy számban a DAC-nak szurkolni. Ez az egész jelenség egy hihetetlen életérzés, kifejezése a magyarok közötti szolidaritásnak, és ez Világi Oszkár nevéhez, az általa felépített futballklubhoz kötődik.

Oszkár a kezdetektől járt Tusványosra, Pali viszont életében először van Székelyföldön. Kettőjüknek a megjelenése nem csak a futballrajongókat, hanem minden magyar embert felvillanyozott, például azokat, akiket megérintett a 2016. évi Eb-szereplés sikere. Nagyon sokan voltak rájuk kíváncsiak, és nagy szeretettel fogadták őket - nyilatkozta Szöllősi György a beszélgetést követően.

Dárdai: Szlovákia ellen dől el

Az Erdélyben valódi sztárként fogadott Dárdai Pál elárulta, pályafutására visszatekintve szerencsésnek érzi magát. „Nem sokkal azután, hogy abbahagytam a játékot, jött a felkérés a válogatottól. Nem volt olyan ember körülöttem – a családomat is beleértve –, aki szerint bele kellett volna vágnom a történetbe, viszont én bíztam a fiúkban. Egy kicsit meglovagoltam a bizalmat, éreztem, hogy az emberek is hisznek bennem. Nagyon örülök a kiharcolt Eb-szereplésnek.”

Dárdai Pál (Ótos András felvétele)

Dárdai Pál (Ótos András felvétele)

Az edzőnek néhány gyors kérdést is feltettünk.

A pódiumbeszélgetésen megemlített egy projektet, ebben a Magyar Labdarúgó Szövetségben dolgoznak a hazai foci fejlesztéséért. Mit lehet pontosabban tudni erről?

Nem én vagyok a munka illetékese, de annyit elmondhatok, hogy már nem először állt össze egy bizottság, amely egy komoly anyagot tett le az asztalra. A politikusok is megdolgoztak azért, hogy az emberek tehessenek a magyar labdarúgás fejlesztéséért. Megvan az infrastruktúra, most kell a képzés, a gyerekekkel való törődés, és általában minden sporttársat a megfelelő módon kell támogatni. Ha az idén nem is, de jövőre biztosan elindul a folyamat.

Izland példáján jól lehet látni, milyen módszer lehet eredményes, ott például az iskolai oktatásba is bekapcsolták a labdarúgást. Azok a gyerekek, akik focizhatnak az iskolában, olyan érintésszámra tesznek szert, amit ma már nem lehet máshol megszerezni, mert a gyerekek otthon nem fociznak. Ebben kell egy kicsit közeledni a jó trendekhez, viszont ez csak nagy összefogással működik, amelyben a tanárok és a szülők is szerepet vállalnak. Az infrastruktúrát sok munkával kell megtölteni.

A 2014–15-ös edzősködése hozott egy váltást a magyar labdarúgás szellemiségében. Mennyire látszik ez meg a mai csapatokon?

Örülök neki, hogy tudtam segíteni egy kicsit a magyar labdarúgásnak, de ott húzzunk meg egy vonalat. Ezek most olyan csapatok, amelyek évek alatt jutottak el arra a szintre, hogy rövid nyári felkészüléssel, kevés pihenővel teljesítsenek. Ez korábban döcögött, mára azonban jól néz ki a helyzet. A klubok, a vezetők sokat tanultak az elmúlt néhány évből, meg kell becsülnünk, hogy most ott tartunk, ahol.

Mire van reális kilátás az európai kupaporondon?

Nehéz jóslatokba bocsátkozni, de nagyon szép lenne, ha volna csapatunk a Bajnokok Ligájában. Ez mindenkinek jót tenne, az utánpótlásnak, a gyerekeknek, akik példaképeket láthatnak tűzközelben a stadionokban, olyan ellenfél csapatokat, amelyek igazi nagy nevekkel jönnek… Ez egy gyönyörű körforgás, ezért focizunk. Nekünk egyelőre csak szurkolnunk kell a továbbjutásáért.

A válogatottal vezetjük az egyáltalán nem könnyű Eb-selejtezős csoportunkat. Bízhatunk már a kijutásban?

Még semmit sem lehet biztosra kijelenteni. A szlovákok elleni meccs (szeptember 9. – a szerző megjegyz.) lesz a vízválasztó, a döntő mérkőzés, amelyen minden el fog dőlni. Ha itthon megverjük őket, ki fogunk jutni az Európa-bajnokságra.