2024. április 18., csütörtök

Nem csitul a társadalmi felháborodás Romániában

Nem csitul a társadalmi felháborodás az Alexandra-gyilkosság után Romániában. A 15 éves diáklány július 24-én tűnt el, többször hívta a segélyhívószámot, de a hatóságok csak 19 óra elteltével tudták lokalizálni tartózkodási helyét. Addigra már késő volt: a férfi, akit lestoppolt, elrabolta és megölte.

A bukaresti belügyminisztérium előtt, ahol eddig gyertyák, fényképek, üzenetek emlékeztettek Alexandrára, vasárnap ezrek tüntettek a hibázó hatóságok ellen.

"Ez nem csak egy elszigetelt eset. A nők elleni erőszak mindennapos történés, még ha az esetek többsége ilyen nagy figyelmet nem is vált ki" - magyarázza Irina Ilisei román kutató, aktivista.

A román rendőrség hivatalos számai szerint a nők elleni erőszak folyamatos növekszik.

Az ábrán jól látszik a negatív tendencia, és az is, hogy a tavalyi 35 600-as szám azt jelenti, hogy naponta 100 erőszakos cselekmény történik keleti szomszédunkban.

A román közbeszédben ez a téma mégsem szerepel az ügy súlyához méltó módon.

A román államfő azt ígérte, hogy az Alexandra-gyilkossággal kapcsolatban minden felelőst megbüntetnek. Viorica Dancila miniszterelnök pedig már minisztereket, rendőrségi vezetőket menesztett. Rendőrségi szakértők azonban arra panaszkodnak, hogy túl sok a politikai beavatkozás, és túl kevés a szakmai stratégia a hasonló esetek megelőzésére.

"Amikor egy új politikai szereplő elfoglal egy hivatalt, az alá rendelt intézmények vezető pozícióiba azonnal kinevezi a saját embereit, és ezek meghatározott érdekeket képviselnek" - teszi hozzá Gabriel Girnita, az Europol alelnöke.

Az Alexandra-gyilkosság egy másik tragédiára is felhívta a figyelmet, az emberkereskedelemre. Tavaly négyezer gyermek tűnt el, és közülük 400-at azóta sem találtak meg.

Románia az első öt európai tagállam egyike, ahol a legtöbb ilyen bűncselekmény történik. A szexipar számára fiatalkorú, illetve fiatal lányokat szállítanak innen főleg a legnagyobb európai államokba.

"A román polgárok jobb élet és jobban fizető állások utáni vágya teljes mértékben érthető. Az emberkereskedelem fő oka azonban nem ez. Amikor óriási kereslet van a szexipar szolgáltatásai iránt, és óriási pénzeket lehet ezzel keresni, akkor a bűnözői csoportok itt aktivizálódnak" - mondja Ciprian Ghituleasa, a Román Emberkereskedelem-ellenes Ügynökség szóvivője

"Az Alexandra-gyilkosságot követő társadalmi felháborodás óriási nyomást helyezett a kormányra, hogy azonnal kezdjen hozzá a rendőrségi és a bírósági szervezet reformjához. De egy olyan országban, ahol a családi erőszak általános jelenség, a gyilkossági ügy nemcsak az állami szabályozás megváltoztatásának lehet katalizátora, de akár a románok mentalitásának is" - összegzi a tanulságot Laurentiu Colintineanu, az Euronews bukaresti tudósítója.