2024. április 19., péntek

Ma Havas Boldogasszony van – Tekiján búcsú

1716-ban ezen a napon Savoyai Jenő herceg döntő fontosságú győzelmet aratott a török felett

Augusztus 5-én Róma első Mária-templomának, a Liberius bazilikának (ma Santa Maria Maggiore) szentelési évfordulója van, amely az 5. század óta Mária-templom. Ezen a napon került sor a péterváradi csatára, amely csodálatosan Mária lovagjainak diadalával végződött.

A zarándok összeszedetten tud imádkozni a nagy múltú kegytemplomban, amelyet Antun Drk péterváradi építész tervei alapján kívülről felújítottak, a belterét pedig átalakították az új liturgikus előírásoknak megfelelően (Bozsoki Valéria felvétele)

A zarándok összeszedetten tud imádkozni a nagy múltú kegytemplomban, amelyet Antun Drk péterváradi építész tervei alapján kívülről felújítottak, a belterét pedig átalakították az új liturgikus előírásoknak megfelelően (Bozsoki Valéria felvétele)

Egy középkori legenda szerint, amikor Liberius pápa az Esquilinuson helyet keresett a templom számára, augusztusban, az év egyik legforróbb napján friss hó feküdt a helyen, ahol a templomot építeni kellett. Innen a név is: Havas Boldogasszony.

Ugyanezen a napon, 1716-ban Savoyai Jenő herceg döntő fontosságú győzelmet aratott a török felett a péterváradi Tekiján. A hagyomány szerint a török több mint 200 ezer emberrel jelent meg, Savoyai Jenő csak feleannyi embert tudott a csatába felvonultatni. Az elveszettnek látszott csata ügyében a herceg a Boldogságos Szűz Máriát ábrázoló kegykép előtt segítségért fohászkodott.

A Szűzanya közbenjárása nem maradt el: az év egyik legmelegebb napján hó kezdett hullani, amely elrejtette a keresztényeket a fölülkerekedő Pamid Ali török pasa hatalmas serege elől, és fényes diadalhoz vezette a keresztény erőket. Savoyai hálából a döntő fontosságú péterváradi győzelemért a kápolnának ajándékozta a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött, s a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista által festett Havas Boldogasszony képének másolatát. Ugyancsak a péterváradi győzelem emlékére XI. Kelemen pápa egyetemessé tette az egész Egyházban a Rózsafüzér Királynője ünnepét október 7-én.

Már messziről látszik a tekijai Havas Boldogasszony templom (Bozsoki Valéria felvétele)

Már messziről látszik a tekijai Havas Boldogasszony templom (Bozsoki Valéria felvétele)

A Szerémségi Egyházmegyéhez tartozó nagy múltú Tekiján a péterváradi győzelem emlékére építették fel a Havas Boldogasszony nevű templomot, ahol évente kétszer nyerhetünk búcsút: július 26-án, Szent Anna és Joakim, Szűz Mária szüleinek emléknapján, valamint augusztus 5-én, Havas Boldogasszony ünnepén. A kegyhelyre érkező zarándokok közül tegnap délután egyesek már éltek a gyónási alkalommal az ószláv, magyar és horvát nyelvű szentmisék előtt.

Ma, Havas Boldogasszony napján a zarándokok reggel 7 órakor közösen imádságos lelkülettel végigjárják a keresztutat a kegyhely területén. A német ajkú hívők részére 8 órakor, a magyar ajkúak részére 9-kor lesz szentmise. Püspöki szentmise horvát nyelven 11 órakor veszi kezdetét, és szintén horvát nyelvű lesz a búcsú záró miséje 19 órakor.

Mivel a gyertyagyújtás, valamint a körmenet megtartása mellett a kegyhely legnagyobb problémája a parkolóhely hiánya, az újvidékieknek ajánljuk, hogy a 3-as és a 9-es busszal utazzanak a péterváradi végállomásig, aztán tíz percnyi gyaloglással folytassák útjukat a kegyhelyre: már messziről szembetűnik a Havas Boldogasszony újgótikus kegytemplom. 1881-ben Ilija Okrugić plébános, apát építette Hermann Bolle építész tervei alapján.