2024. március 29., péntek

Egyre népszerűbb a kerékpárkölcsönzés

A Parking servis által működtetett NS Bike kerékpárkölcsönző forgalma évről évre nő, kiváló lehetőséget nyújt azok számára, akik Újvidéken gyorsan, a városi dugók kikerülésével szeretnének közlekedni, és eljutni a kívánt célpontra.

Kilencedik éve üzemel Újvidéken az NS Bike kerékpárkölcsönző hálózat, a főidény javában tart, a nyári szabadságok ideje úgy tűnik nem volt kihatással a kerékpárkölcsönzési mutatókra.

Az NS Bike kerékpárkölcsönzőt sokan használják mindennapi teendőik elvégzésére, a turistáknak pedig a bicikli kiváló a városnézésre (Dávid Csilla felvétele)

Az NS Bike kerékpárkölcsönzőt sokan használják mindennapi teendőik elvégzésére, a turistáknak pedig a bicikli kiváló a városnézésre (Dávid Csilla felvétele)

Főként újvidékiek használják, de a turisták közül is egyre többen próbálják ki a rendszert. Az elmúlt 9 évben kialakult nagyjából az állandó felhasználók tábora, de évente kb. 200 új személy csatlakozik a biciklikölcsönző rendszerhez.

Az idei idény kezdetétől több mint 6000 biciklit kölcsönöztek az NS Bike-tól, ami nagyjából megfelel a tavalyi mutatóknak. Az év folyamán a tervek szerint még egy kerékpárkölcsönző nyílik az I. Péter király sugárúton – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió honlapján.

– A felmérések szerint az NS Bike kerékpárkölcsönző szolgáltatásait az újvidékiek leginkább mindennapos teendőik elvégzése során veszik igénybe, de természetesen a városba érkező turisták is előszeretettel választják, főként a nyári időszakban. Ebből kifolyólag nyugodtan elmondhatjuk, hogy abban az időszakban, amikor az újvidékiek nyári szabadságukat töltik, és elutaznak, felváltják őket a turisták, így folyamatos a kerékpárkölcsönző kihasználtsága. Természetesen, a kerékpárállományt időről időre felújítjuk, karbantartjuk, úgyhogy legalább 60–100 új bicikli áll készenlétben, amelyeket a kölcsönző igényeihez igazítjuk, a régieket pedig lecseréljük – magyarázta Jasna Kovčin, a Parking servis közvállalat alkalmazottja.

Abban az esetben, ha valaki szeretné használni az NS Bike kerékpárkölcsönzőt, ki kell váltania a felhasználói kártyát, ami egyszeri 600 dináros költséget jelent, a biciklik bérlése pedig óránként 30 dinárba kerül, a napi jegy ára 170 dinár.