2024. április 19., péntek

Játékos mozgásfejlesztés

Magyarországi támogatásnak köszönhetően bővül a pacséri Csemete Játszóház

A Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében a Szerbiai Református Keresztyén Egyház által alapított 5 óvoda, illetve gyermekintézmény is támogatásban részesül. A nyári szünidőben a 2001-ben alapított-, a 3-tól 5 éves gyermekek napközis foglalkoztatását nyújtó pacséri Csemete Jásztóház udvarában jelenleg építési munkálatok zajlanak. A tanintézményben nagyobb szerepet kap a jövőben a mozgásfejlesztés, s ezt a tevékenységet a gyülekezet rendkívül népszerű nyári táborára is kibővítik – tudtuk meg Csányi Erzsébet lelkipásztortól.

A következő tanévben mozgáskészség-fejlesztő terem várja majd a pacséri Csemete Játszóház kicsinyeit (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A következő tanévben mozgáskészség-fejlesztő terem várja majd a pacséri Csemete Játszóház kicsinyeit (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Egy mozgáskészséget fejlesztő terem felépítésére kaptunk zöld utat a magyar kormány óvodafejlesztési programja keretében meghirdetett pályázatnak köszönhetően. Az udvarunk egyik szegletében jelöltük ki ennek a helyiségnek a területét, s jelenleg már a tetőszerkezeten munkálkodnak a mesterek. Igyekeztünk úgy alakítani a munkálatok menetét, hogy a komoly része a nyári szünidő idejére essen. Az előirányozott engedélyek beszerzését még a múlt évben megkezdtük, és a tervek szerint a tanév kezdetéig szeretnénk befejezni az épületet, és a kicsinyek rendelkezésére bocsátani a termet – ismertette a lelkésznő, és hangsúlyozta, hogy a játszóház hiánypótló szerepet tölt be Pacséron, hiszen nincs a faluban az állami óvodai foglalkozást megelőző napközis tanintézmény. Emellett évről évre érkeznek gyerekek a környező falvakból is a Csemete Játszóházba. Körülbelül 10-12 gyermekkel foglalkozik egy-egy tanévben az óvónő, illetve a dada.

- A játszóházunkban két szobában folyik keresztyén szellemiségben a napközis foglalkozás. A helyiségek nem igazán adnak lehetőséget az ilyen korú eleven gyermekek mozgásigényének kielégítítésére. Különösen igaz ez a téli hideg hónapokra, amikor a kicsinyek nem mehetnek ki az udvarra. A mozgáskészség-fejlesztő teremben a kicsinyek lendületének megfelelő mozgástér áll majd rendelkezésre. Az a nem titkolt szándékunk, hogy olyan, a születéskor keletkezett, illetve a korai fejlődési szakaszban észlelt hiányosságokat tudjunk majd szakszerű módon, megfelelő eszközökkel enyhíteni, jó irányba fordítani játékos formában, amik a mindennapokban mutatkoznak meg, és a későbbi tanulási folyamatban fennakadásokat okozhatnak. Így például a helyes testtartást fejlesztő játékokra helyezzük majd a hangsúlyt. A helyiség eszközbeli felszerelése a motorikus készségeket is fejleszti, illetve a gyerekek logikus gondolkodására, tájékozódási készségére vagy akár az erőnlétére is pozitív hatással lesz – fogalmazott a lelkésznő. Elmondta még, hogy nagy hangsúlyt kap a gyerekek fejlődése a közösségben, hiszen együtt, játékosan sokkal könnyebb és egyszerűbb, mint egyedül, odahaza.

Csányi Erzsébet lelkésznő (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Csányi Erzsébet lelkésznő (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- A 3-tól 5 éves gyermekeknél általában a tájékozódási készség fejlesztése az egyik legfontosabb, első lépésként a jobb és a bal iránynak a meghatározása. Gyakran találkozunk lúdtalpas gyermekkel, testtartási, mozgásfejlődési rendellenességgel, és köztudottan ezek a problémák célirányos mozgásgyakorlattal vagy akár élménypedagógiai módszerekkel ötvözve szépen helyrehozhatók. És fontos a rendellenességeket idejében észlelni, és minél korábban elkezdeni a kezelést, mert a legújabb kutatások szerint egyik-másik mozgásfejlődési lemaradás később tanulási rendellenességeket okozhat – mutatott rá Csányi Erzsébet, és hozzátette, hogy az a tapasztalat, hogy azok a gyerekek, akik járnak játszóházba, később az óvodában sokkal könnyebben veszik az akadályokat.

Az egészen pici korban közösségben megélt egymásra figyelés, a közös körjátékok, a közös uzsonnák, a szavalások,  éneklések megalapozzák a későbbi beilleszkedést a közösségbe. Azok a gyerekek, akik játszóház után kerülnek óvodába, nyitottabbak lesznek a további munkafolyamat felé, és nem stresszként élik meg az intézményes oktatás menetét. A korai, közösségi munkálkodás oldja a későbbi félelmeket, a feszültséget. Hálásak vagyunk azért, hogy a magyar kormány ránk is gondolt a fejlesztési programokkal, hiszen minden egyes gyermek fontos a közösség számára – fejezte gondolatát a pacséri református gyülekezet lelkipásztora.