2024. április 20., szombat

Felvették a háromszázmillió dináros hitelt

A tervek szerint őszre kezdődhet meg a wellnessközpont építése Adán

Ada község önkormányzata júniusban megkapta a pénzügyminisztérium újbóli jóváhagyását a 300 millió dináros bankhitel felvételére, amelyből önerő társításával tervezik kiépíteni az adai wellnessközpontot. A hitelszerződést július 8-án írta alá az önkormányzat vezetője a Kommerciális Bankkal. A wellnessközpont kiépítésénél az Adica üdültetési közvállalat lesz a beruházó, amelyet ehhez feltőkésítenek, ezt a kölcsön összege mellett az önkormányzat saját erőből finanszírozza. A létesítmény kiépítésének tervezői ára 450 millió dinár – tudtuk meg Bilicki Zoltántól, Ada község polgármesterétől, aki elmondta, hogy várhatóan augusztus elején kiírják a kivitelező cég kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást a wellnessközpont megépítésére, és amennyiben nem lesz fellebbezés az eredmény ellen, akkor szeptember végén vagy október elején megkezdődhetnek a munkálatok. A helyi önkormányzatban már a tavasz folyamán szerették volna megkezdeni a beruházást, hogy mielőbb felhúzzák a falakat, és a téli hónapokban elvégezzék a belső munkálatokat. Ebből azonban nem lett semmi, az újbóli késlekedés okairól és a beruházás további alakulásáról a polgármester számolt be.

A wellnessközpont üzemeltetése mellett fűtenének is a termálvízzel

A wellnessközpont üzemeltetése mellett fűtenének is a termálvízzel

– Ada község önkormányzata tavaly november 30-án megkapta a pénzügyminisztériumtól a jóváhagyást a hitelfelvételre az ügyviteli banktól. Decemberben megterveztük a 2019-es évi községi költségvetést, amelybe beépítettük a kölcsön összegét, illetve megkezdtük a tárgyalásokat a bankokkal. Februárban kiválasztottuk azt a bankot, amely a legjobb feltételeket biztosította a hitelre. Március közepére átestünk a bank különböző ellenőrző és rizikófelmérő bizottságain, majd a hitelintézet elküldte a szerződést. Egy-két napra rá viszont értesítettek a pénzügyminisztériumból, hogy várnak egy megbeszélésre. Ezen kiderült, hogy Ada község önkormányzatának az idei évben még egyszer kérelmeznie kell a jóváhagyást, mivel az elmúlt évben nem vettük fel a kölcsönt – magyarázta Bilicki Zoltán.

– Emiatt az idén újabb költségvetés-módosítást kellett végrehajtani, és az előirányzott kölcsön értékét töröltük, hogy a költségvetésünk mérlege minél jobb legyen, hogy ismét megkapjuk az állami jóváhagyást, majd a módosított költségvetést elküldtük a minisztériumba, ahol ezt követően még két megbeszélésen vettem részt, bemutatva, hogy mit akarunk ebből a pénzből megvalósítani, illetve mennyire lesz megalapozott és nyereséges ez a projektum. A megbeszélések eredményeként júniusban megkaptuk ismét a jóváhagyást, utána újabb költségvetés-módosítás következett, hogy visszahelyezzük a kölcsön összegét. Ez tette lehetővé, hogy a helyi önkormányzat részéről július 8-án aláírjam a szerződést a kölcsönről a bankkal. Most már intenzíven folyik a közbeszerzési pályázat előkészítése, várhatóan augusztus elején írjuk ki. A közbeszerzési eljárás körülbelül 45 napot igényel. Ha utána nincs fellebbezés, akkor a munkálatok szeptember második felében vagy október első felében kezdődhetnek meg. Én még mindig bízok abban, hogy a téli időszakra az épület tető alá kerül, és nyílászárókat kap, így folyhatnak a belső munkálatok, hogy a téli hónapokat se vesztegessük el – nyilatkozta a polgármester.

Adán a termálkút vizét nemcsak a wellnessközpont üzemeltetéséhez használnák fel, hanem ehhez kapcsolódóan egy újabb jelentős beruházásba is belekezdtek. Bilicki Zoltán elmondta, hogy a tervek szerint a wellness mellett a termálvíz hőenergiájával fűtenék a közintézményeket és akár a magánházakat is, a vízzel feltörő gázzal pedig áramot termelnének.

– Július 10-én aláírtam azt a szerződést, amellyel megrendeltük a beruházásra vonatkozó tervdokumentációt. Ez a projektum egyedülálló Szerbiában, ezért viszonylag sok utánajárást és tanulmányozást igényel. A lényeg, hogy Ada község önkormányzata nem dísznek fúrta ki a termálkutat, hanem ezzel bizonyos céljaink voltak, köztük az, hogy a termálkúttal a wellness mellett Adán fűtsük a sportpanziót, a hostelt, a fedett műfüves focipályát, amelyet az idén fogunk kiépíteni a rekreációs központban, valamint a Cseh Károly Általános Iskola központi épületét, az önkormányzat és az egészségház épületét, illetve egy óvodai épületet. Ezenkívül a hővezeték nyomvonalán minden ingatlannál hagyunk csatlakozási lehetőséget. A kút kapacitása ugyanis lehetővé teszi, hogy esetlegesen újabb magánfelhasználókat is rákapcsoljunk a vonalra. A középületek fűtésével biztosan megspórolhatunk évente 10–15 millió dinárt. Ezenkívül a termálvízben jelentkező gázból villamos energiát termelünk, amiből évente 30–40 millió dinár bevételre számíthatunk. A most terveztetett projektum része az ehhez tartozó összes gépészeti berendezés is. A teljes beruházás mintegy 2,5–3 millió euróba kerül, a kivitelezésre 6–8 hónapot szánnánk. Bízom benne, hogy a beruházás megvalósítása gyorsan elkezdődik, a megegyezés szerint teljes egészében a köztársasági közberuházási iroda finanszírozná. Ez a beruházás függetlenül zajlik a wellnessközpont építésétől, az önkormányzatnak azonban párhuzamosan sürgetnie kell mindkettőt, mivel ez biztosítaná a létesítmény fűtését. Ebből kifolyólag az alapvető cél az, hogy a következő télre mindkét beruházás megvalósuljon, hiszen nem elég a wellnessközpontot megépíteni, hanem ennek az újabb beruházásnak is teljesülnie kell ahhoz, hogy jövedelmezően üzemeltethessük a központot, a gépészeti tervek pedig egyébként is szorosan összekapcsolódnak – nyilatkozta Ada község polgármestere.