2024. április 25., csütörtök

Nyári tábor Zentagunarason

Augusztus derekáig kreatív foglalkozások és játékok várják a gyerekeket

A nyári szünidei programok komoly kérdést jelentenek mind a szülők, mind a gyerekek számára. Fontos, hogy a gyerekek kikapcsolódjanak, de az sem árt, ha közben oktató jellegű tevékenységeket végeznek. A zentagunarasi nyári tábor pont egy ilyen történés, amelyben a gyerekek egészen augusztus derekáig szórakozhatnak, kreatívan alkothatnak és számos élménnyel gazdagodhatnak. A tábort a Zetnagunarasi Ifjúsági Klub szervezi immár harmadik éve – számolt be lapunknak Kádár Krisztina, a tábor fő szervezője.

Kreatív foglalkozás a táborban (Fotó: Lakatos János)

Kreatív foglalkozás a táborban (Fotó: Lakatos János)

– Első évben mindössze egyhetes volt a tábor, de most már kedden és csütörtökön tartunk foglalkozásokat a nyári szünidő alatt, összesen 14 alkalommal. A gyerekek reggel 9 órára jönnek és délig tartanak a foglalkozások. Így senki sem marad le a táborról, mégha hiányzik is néhány foglalkozásról. A táborba óvodásokat és alsósokat várunk, a felsősöket már nem annyira vonzza ez a fajta kikapcsolódás. Számos foglalkozást tartunk a gyerekeknek, pl. kézműves foglalkozást, kincskeresést, akvarellt, néptáncot, elsősegélyt, tornát, sakkmalmot, magyar kártyát... Nagyon szerteágazó dolgokkal foglalkozunk, és minden foglalkozásnak külön oktatója van. Ezzel az a célunk, hogy minél több felnőttet is bekapcsoljunk a munkába – mondta el a fő szervező, majd arról is szólt, hogy egy nap két foglalkozást tartanak, köztük egy rövid szünettel. Az egyik foglalkozás kreatív jellegű, amit ülve végeznek a gyerekek, a másik pedig mozgás, pl. tánc, torna. Arra külön törekedtek, hogy egy-egy nap minél változatosabb programot tartsanak. A résztvevő gyerekek száma változó, de általában nagy az érdeklődés – tudtuk meg.

– Hogy hányan vannak, az általában attól függ, hogy ki mikor megy nyaralni. A foglalkozásokon átlag 20 gyermek szokott részt venni, de volt, hogy a számuk elérte a 35-öt. Úgy vettük észre, hogy a gyerekek szeretnek a táborba járni, hiszen számos érdekes dolgot készítünk. Pl. csináltunk az idén piñatát, amely egy mexikói szokás. Ez úgy készült, hogy felfújtunk egy lufit, és lisztből, vízből készült csirizt kentünk rá, majd ráragasztottuk az újságpapírt. Ezeket krepp-papírral díszítettük, és édességgel megtöltöttük. Az utolsó napon felkötjük és a gyerekeknek bekötött szemmel szét kell verniük. Ha ez sikerül, akkor megkapják a benne lévő édességet – számolt be Kádár, majd arról is szólt, hogy a nyár hátralévő részében is izgalmas foglalkozások várják a gyerekeket. Lesz még modern tánc, batikolás, tűzoltóprogramok, akadálypálya, íjászkodás, néptánc, tanulni fognak a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint kerékpártúra a Csíkérre, ahol sütni fognak valamit. Az utolsó napon közös főzést rendeznek, izgalmas játékokat, és szétverik piñatakat. A tábor augusztus 15-én, csütörtökön zárul.

A zentagunarasi nyári tábor teljesen ingyenes a résztvevők számára, a kellékeket, az uzsonnát és az üdítőket ingyen kapják a gyerekek. A foglalkozásokon elkészített alkotásokat ki fogják állítani az új kenyér ünnepén, majd végül megkapják őket a készítőik. Az idei nyári tábort anyagilag támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségi titkárság, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség.