2024. április 20., szombat
FORMULA–1

Csütörtökön naptej, pénteken esernyő

Hungaroringi tudósítás a Magyar Szónak

Újra elérkezett az év azon szakasza, amikor Magyarországra költözik a Formula–1 cirkusza, ezen a hétvégén már 34. alkalommal rendezik meg a Magyar Nagydíjat a Hungaroringen.

Mogyoródi idill… (Fotó: Dudás Róbert/MTI)

Mogyoródi idill… (Fotó: Dudás Róbert/MTI)

Az első F1-es baleset ezúttal már jóval azelőtt megtörtént, hogy az autók pályára hajtottak volna. Még hétfőn, amikor a csapatok felszerelését szállító kamionok csapatostul indultak el az előző hétvégi állomáshelyükről, Hockenheimből Magyarország felé, a Renault egyik járműve Győr közelében, az M1-es autópályán átszakította a szembejövő sávot elválasztó korlátot, és a túloldalon az árokba csúszott. A balesetben csak a sofőr szerzett könnyebb sérüléseket, csütörtökön pedig el is hagyhatta a magyarországi kórházat, és hazarepült Lyonba.

„A körülményekhez képest jól van, a válla rándult ki a helyéről – mondta kérdésünkre a Renault F1-es csapatvezetője, Cyril Abiteboul. – Mindannyian nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy más jármű nem volt érintett a balesetben. Még nem tudjuk, hogy pontosan mi történt, de az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a Formula–1-es csapatok kamionjai sok ezer kilométert tesznek meg egy szezon során, így már csak statisztikailag is elkerülhetetlen volt, hogy egyszer megtörténjen egy ilyen sajnálatos eset. Örülünk, hogy a sofőr jól van, senki más nem sérült meg, a kamion rakománya sem károsodott, és nem csúszott a felkészülésünk sem.” Az európai helyszínek között a csapatok minden versenyzéshez szükséges kelléket kamionokon szállítanak, beleértve az autókat és azok összetett erőforrásait is. Kérdésünkre, hogy a balesetet szenvedett kamionnak mi volt a rakománya, Abiteboul és a mellette álló Renault-sajtófőnök egyszerre vágta rá: „Csak felszerelés!” – mintha csak egy előre megbeszélt választ adtak volna egy kényes témában. A paddockban hallható pletykák szerint a kamion motorokat szállított, amelyek a felhasználható alacsony számuk miatt érzékeny tartozékok. Mindenesetre a csapatot nem hozta látható hátrányba a késlekedő rakomány, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg autója is rendben kihajtott az első szabadedzésen.

A hétvégén változékony időjárás van kilátásban: míg a csütörtöki médianapon a naptej volt a szükséges kellék, pénteken már az esernyő jött jól a kezünk ügyében. Az első szabadedzésen el-eleredő záporok akasztották meg kissé a csapatok munkáját, de szombatra és vasárnapra is nehéz megjósolni, milyen idő jöhet.

Ami az esélyeket illeti, a forróság papíron itt is a Ferrarinak kedvezne a korán túlmelegedő gumikkal küszködő Mercedesszel szemben, a kanyargós pálya vonalvezetése azonban az idei Mercedesnek fekszik jobban, hiszen a Ferrari eddig elsősorban a hosszú egyenesekben mutatott tempójával villogott, amiből a Hungaroringen nincs sok. És persze ne feledkezzünk meg Max Verstappenről a Red Bullban, aki jelenleg a legjobb formában lévő versenyző, hiszen gyengébb technikával is kettőt megnyert az elmúlt három futamból.

A nyári szünet közeledtével kezdenek felpörögni a pilótapiaci pletykák is, amelyek néhány nagy formátumú csapatváltást is kilátásba helyeznek az év végén, a középpontban éppen Verstappennel, aki szeretne már bajnokesélyes csapatba kerülni, a Red Bull egyre javuló formája miatt azonban nem lehet benne biztos, hogy jobban járna a Mercedesszel vagy a Ferrarival a következő években. A legmegdöbbentőbb, de egyre valószínűbbnek tűnő forgatókönyv szerint Verstappen Sebastian Vettellel cserélhet helyet jövőre. A Ferrari sikertelenségéből kiábrándulni látszó, egyre többet hibázó német az elmúlt hetekben a nyilvánosság szeme előtt kezdte felmelegíteni kapcsolatát a Red Bull vezetőivel, és sokan elképzelhetőnek tartják, hogy ferraris szerződésének kitöltése vagy a visszavonulás helyett visszatérhet a Red Bullhoz, ahol négy bajnoki címét szerezte.

Nyitókép: Mogyoródi idill… (Fotó: Dudás Róbert/MTI)