2024. április 26., péntek

Az egymásra találás napja

Szent Anna-napok voltak Kishegyesen

A búcsú egy falu életében mindig nagy esemény volt, nem kivétel ez alól Kishegyes sem. Ez a történés, amelyen az egyházi és a világi kiegészíti egymást, s egy egészet alkot. Kishegyes esetében a templombúcsú Szent Anna napjára esik, ugyanis az itteni templom Jézus nagyanyjáról, Szent Annáról kapta a nevét. Az egyház ezen a napon nagy ünnepi szentmisét tart, amelyen általában több pap celebrálja a misét. Ennek az a célja, hogy emelje az ünnep fényét. Az idők során kicsit változott dolog, még mindig tartanak misét Szent Anna napján, de a hozzá legközelebb eső vasárnapi szentmise az igazán látogatott, mert erre jobban el tudnak menni az emberek. Ezen a napon érkeznek a bazárosok, ördöghintások és cukrászok is.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

A műsorok közönsége

A műsorok közönsége

Sok kishegyesi vidéken vagy külföldön él, ők általában búcsúkor látogatnak haza. A rokonságot is ilyenkor illik meghívni, úgyhogy a legtöbb kishegyesi utcán búcsú vasárnapján bogrács vagy rostélyos illata terjeng. Délután a Fő utca megtelik élettel, sokan lemennek, sétálnak, nézelődnek a sok árus között, és búcsú fiát vásárolnak. A fagylaltosoknak és a kocsmáknak ez piros betűs ünnep, mert ilyenkor meghatványozódik a forgalmuk.

Azonban az árusok közti bóklászásnak manapság már nincs akkora varázsa, mint egykoron volt. A sok olcsó műanyag játékot pedig olcsóbban meg lehet venni a helyi kínai boltban. Új jelenség, hogy sokan épp a kínaiban vesznek búcsúfiát. Azonban a kishegyesi helyi közösség és a civil szervezetek felismerték annak igényét, hogy tartalmakkal töltsék meg ezt az ünnepet. Az évek során folyamatosan bővült a rendezvénysorozat, amely természetesen a Szent Anna-napok nevet kapta. Az idén már négy napos volt, és a hagyományosnak számító tartalmak mellett új programok is megjelentek. A helyi közösség is komolyabb erőfeszítéseket tett, hogy gazdagabb legyen a programkínálat, hiszen Kishegyes idén ünnepli újratelepítésének 250. évfordulóját. Az idén is voltak különböző koncertek, lovasfelvonulás, csikós- és tűzoltó bemutató, színházi előadás, művelődési műsor, nyugdíjas bál, valamint gyermekfoglalkozás. Újdonságnak számított a szabadtéri színpad a színház előtt, amelyen több műsor is zajlott, többek között a Night Crusiers Band koncertje. Újdonság volt az ünnepi tűzijáték is, amit a 250 éves jubileum tiszteletére tartottak.

Így utólag elmondható, hogy az Anna-napok rendezvénysorozat minden velejárójával jól sikerült. Az emberek jól érezték magukat, az evés, ivás és szórakozás mellett pedig komoly tartalmak is várták őket. Talán csak az vethet egy pici árnyékot az eseményre, hogy kevesebb árus és kisebb tömeg volt, mint általában lenni szokott, de a hangulatot ez semmiképp sem befolyásolta.

Fékevesztett száguldás minilovakkal

Fékevesztett száguldás minilovakkal

Idén kevesebb volt az árus a búcsúban

Idén kevesebb volt az árus a búcsúban

A Night Crusiers Band koncertje

A Night Crusiers Band koncertje

Hagyományőrző tűzoltó bemutató (Fotó: Tóth Péter)

Hagyományőrző tűzoltó bemutató (Fotó: Tóth Péter)

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

Szalma Anna és párja

Szalma Anna és párja

Ünnepi tűzijáték

Ünnepi tűzijáték