2024. április 19., péntek

Tilos a kórházba bevinni főtt ételt, gyümölcsöt...

A Szabadkai Közkórház házirendje nem egyedülálló – Külföldön több menüből válogathatnak a betegek

A Szabadkai Közkórház egy olyan tájékoztatót tett közzé két héttel ezelőtt, amelyben arról értesítik a bent fekvő pácienseket és látogatóikat, hogy a nyári hónapok idején milyen ételt és italt vihetnek be az intézménybe. Felhívásukban arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy a nyári időszakban tilos olyan főtt, sült ételeket bevinni, amelyek valamilyen hús- vagy tejterméket tartalmaznak. A látogató az olyan romlandó ételekkel sem kedveskedhet a betegnek, mint amilyen a házi készítésű szendvics, sütemény, fagylalt, kolbász, szalámi, tej, joghurt, sajt, vaj, vajkrém, ugyanakkor nyers gyümölcsöt és nyers zöldségfélét sem vihet be.

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház minőségbiztosítással és kockázatelemzéssel megbízott igazgató-helyettese lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezt a szabályt egész évben be kell tartani, viszont ezekben a melegebb hónapokban a nővérek jobban odafigyelnek, ki mit visz be magával.

– Nem új döntésről van szó, és nem ez a kórház az egyetlen az országban, amelynek ilyen a házirendje. Nagyon megalapozott a házirend ezen pontjának megléte, de ugyanez a helyzet a külföldi egészségügyi intézményekben is. Elsősorban a betegek védelme miatt fontos a szabály betartása, ők a gyógyulás érdekében vannak itt. Vannak bizonyos körülmények, amelyek miatt a házi készítésű ételeket vagy hozzávalókat bakteriális fertőzés érheti már az előállítási folyamat idején.

Fotó:Gergely Árpád

Fotó:Gergely Árpád

A mi területeinken leginkább a tojás, a baromfihús ezeknek az okozója vagy a nem elegendő hőkezelés, de más összetevőkkel is baj lehet. A behozott ételről nem tudhatjuk, hogy mennyi ideig állt, milyen módon csomagolták. Nem kockáztathatjuk a betegeink állapotát azzal, hogy fertőzést kapjanak valamilyen ételtől, mert bonyolultabbá és hosszadalmasabbá válhat a kezelésük. Ha minden páciens és látogató mihamarabbi felépülést szeretne, akkor be kellene tartaniuk ezt a szabályt. A létszámunk miatt nincs arra lehetőségünk, hogy ezt leellenőrizzük, de a hirdetőtábláinkra feltüntettük a fontos információkat. Ha valaki mégis „becsempészi” az ételt, az a saját lelkiismeretével számoljon el.

Mindenkinek be kell jelentenie az ügyeletes- vagy főnővérnél, hogy hozott-e élelmiszert, konzultálni kell az orvossal is, mert vannak olyan összetevők, amiket a páciens a betegsége fajtájából kifolyólag egyáltalán nem is fogyaszthatna. Büntetéseket nem róhatunk ki, a főnővér legfeljebb csak elkobozhatja az ételt – részletezi az igazgatóhelyettes.
Csak az olyan deklarált élelmiszerek engedélyezettek, amik boltban is megvásárolhatóak. Szerettünknek bevihetünk eredeti csomagolású palackozott vizet, üdítőt, kis mennyiséget tartalmazó kiszerelésben konzervet, kekszet, fagylaltot, olyan sós és édes süteményeket, olyan mennyiségben, amik egyszeri étkezés alatt elfogyaszthatóak, pár almát és banánt is.

– Nem tiltottuk meg a gyári előállítású termékek behozatalát, mint amilyenek a kekszfélék, a péksütemények, mert ezeknél az élelmiszereknél a biztonsági feltételek már adottak. Nem kell attól tartanunk, hogy a páciens ételmérgezést kaphat tőlük. Természetesen ezeket akkora mennyiségben kellene behozni, ahány napot az intézményben tölt a beteg. A fül-orr-gégészeti osztályra be lehet vinni gyári készítésű fagylaltot, mert a mandulaműtéteken átesettek gyorsabban gyógyulnak fel tőle –nyilatkozta a doktornő. Az intézményből a csütörtöki menüt is elkaptuk, akkor érkezik a beszerzőtől a marhahús, ezért minden osztályra abból főzik a levest ebédre, ami mellé ebből a húsból készül főtt étel karfiolfőzelékkel vagy lecsóval. A levesadag 2 dl fejenként, a főzelék 200 gramm, a hús 100, akárcsak a kenyér. Reggelire ezen a napon, osztálytól függően, mindenki két deci teát vagy tejeskávét kap. A vesebetegek 300 gramm tejbegrízt és 250 gramm almát kapnak. Ugyanitt vacsorára tea jár, 90 gramm tejföl 100 grammos sótlan kenyérrel és 30 gramm tonhallal.

– A páciensek napi három étkezése biztosított a kórházban. Ezek az adagok összhangban vannak azzal a kalória- és tápanyagtartalommal, ami kielégíti a beteg fehérje, vitamin és ásványi anyag szükségleteit. Ezt mind mérik. Az étlapot naponta készíti el a dietetikus, minden osztály más és más menüt kap. Az étel raktározása, elkészítése és beszerzése összhangban van a HACCP szabvánnyal. A kórháznak nincs erről igazolása, de az intézmény minden ellenőrzési, beszerzési, szállítási, mérési, tárolási és elkészítési dokumentuma megfelel a higiéniai és táplálkozási rendszernek – mondta dr. Gordana Krtinić.

A bent fekvő páciensek zöme az intézmény épületében található kisboltban vásárolja magának az ételt, állítja Plavšić Márta, aki beszélgetésünkkor harmadik napját töltötte a kórházban.

– Nem gondolom, hogy van olyan beteg a kórházban, aki meg lenne elégedve az itteni étel ízvilágával. A lehető legolcsóbb összetevőkből van elkészítve minden adag. Azt gondolom, hogy nagyon sokszor szinte ehetetlen az étel. Azzal teljesen egyetértek, hogy nem lehet mindenféle ennivalót behozni a kórház területére, mert nem ehet mindenki mindent. A hőség miatt a tárolás nem oldható meg. Az egész kórház higiéniája nagyon alacsony szinten van, és ha ehhez romlott étel társulna, az nem lenne jó. Jó ez a szabály, de javítani kellene az ételek minőségén és a mennyiségen is. A reggeli azon az osztályon, ahol én fekszem, abból áll, hogy kapunk egy kis kanál tejfölt vagy túrót, egy szelet felvágottat és két szelet kenyeret. A felvágott nem tudom milyen minőségű lehet, mert felismerhetetlen, miből készült. A levest és a teát meg sem mertem kóstolni. Nagyon jó ötlet, hogy itt van ez a kis bolt a kórházban, mert itt szoktak venni a páciensek péksüteményt, üdítőt. Én nem bírom megenni a kórházi ételt, de nem azért, mert speciális eset vagyok, hanem mert nincs hozzá gusztusom – magyarázta Márta.

A hír megjelenése, hogy szigorúbban ellenőrzik a kórházba bevitt élelmiszereket, nagy felháborodást váltott ki a lakosságban. A témával kapcsolatos érzelmeiket nem titkoló lakosság hevesen reagált a közösségi portálok kiírásaira. Magyarországon sem más a kórházi menü. Erről árulkodnak a Facebook közösségi háló egyik oldalára feltöltött képek is, amit az anyaország kórházaiban fekvő betegek készítenek az ott kapott ételadagokról. A Svájcba, Németországba, Angliába vagy más, nyugati országokba kiköltözött lakosok fotói is fellelhetőek az állami kórházak menüiről. Az oldalon az is olvasható, hogy ezeken a helyeken napi háromszor svédasztalos tálalással látják el a szülészeten a betegeket, a többi osztályon pedig három à la carte menüből válogathatnak az ott ápoltak. Az étlapjaikon található például roston sült lazac, párolt újkrumpli köret, kék sajt, spenótos-ricottás tortellini, marhapörkölt, almás palacsinta vaníliaszósszal, tortaszelet vagy rebarbarás muffin.

Marija Bošnjak elégedett a Szabadkai Közkórház kínálatával és szolgáltatásaival. Az onkológiai osztályon feküdt korábban, most kemoterápiára jár.
– Mindig elegendő ételadagot kaptam. Aki diétára van fogva, annak számolnia kell azzal, hogy kevesebbet eszik majd itt. Nekem minden megfelelt. Azon az osztályon, ahol én feküdtem, nagyon kedvesek voltak a nővérkék és az orvosok is, de lehet, hogy a betegségemből kifolyólag viszonyultak hozzám így. Még sosem volt kellemetlenségem, de a szabadkai kórházat kicsit piszkosnak tartom. Kamancon is voltam már, ott mindent rendben találtam – mondja Marija.