2024. április 18., csütörtök

Gyümölcspiac az út szélén

A királyhalmi termelők a határátkelőnek köszönhetően értékesítik portékáikat

A királyhalmi határátkelőhöz a Muskátli utca, vagy régi nevén a Hatöles út vezet. Azok a gépjárművezetők, akik áthajtanak ezen az útszakaszon, arra lehetnek figyelmesek, hogy az itt lakó királyhalmi termelők az út szélén, házuk bejárata előtt árulják terményeiket. Pénteken mi is ellátogattunk a Muskátli utcába, és elbeszélgettünk néhány idősebb termelővel, akik az út szélén árulnak. Nekik már megterhelő kimenni a szabadkai és környékbeli piacokra, a határátkelő azonban remek alkalmat biztosít a megtermelt gyümölcs értékesítésére, a vevők pedig friss és ízletes áruhoz jutnak, hiszen azokat aznap szedik le az eladók alig néhány lépésre lévő gyümölcsösükben. A Muskátli utcában most őszibarackból van nagy kínálat. A minőségesebbeket 80 és 100 dinár közötti áron adják a termelők, de 50 dinárért vagy akár annál olcsóbban is találni itt barackot.

Kovács Eszter főleg friss barackot árul az út szélén (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Eszter főleg friss barackot árul az út szélén (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Eszter királyhalmi termelő éppen egy lakókocsiban utazó turistacsaládnak adott el egy láda barackot, amikor megkértük, ossza meg velünk tapasztalatait. Elmondta, hogy korábban tizenöt évig a szabadkai Tejpiacon, harminc évig pedig Nagybecskereken árult, ahol még raktára is volt, mivel azonban már idős, sokkal kényelmesebb a háza mellett az út szélén árulnia.

– Amióta megnyílt a határátkelő, azóta pakolunk ki az út szélére, és szerencsére el is viszik a gyümölcsöt. Jönnek ide külföldiek, magyarországiak, és jönnek a honfitársaink is, többek között Újvidékről, Óbecséről, Topolyáról. Sokan Mórahalomra tartanak a fürdőbe. Az utazók nem mindig találnak piacot, így nálunk vásárolnak. Főleg a hétvégén van nagy forgalom, amikor a vendégmunkások indulnak hazafelé, vagy éppen indulnak vissza dolgozni – nyilatkozta lapunknak a termelő.

Mészáros Franciska korábban a szabadkai Tejpiacon árulta a gyümölcsöt (Fotó: Gergely Árpád)

Mészáros Franciska korábban a szabadkai Tejpiacon árulta a gyümölcsöt (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmondottakhoz hozzátette, hogy az értékesítést tavasszal földieperrel kezdik, majd korai őszibarackot később pedig nyári almát árulnak. Emellett a barackból és az almából pálinkát is főznek, ami szintén megvásárolható.

Mészáros Franciska korábban szintén árult a szabadkai Tejpiacon, azonban neki is megterhelő lenne elutazni Szabadkára árulni. Most barackot, meggyet, almát, birsalmát és tököt árul az utcán. Elmondása szerint az áru nagy részét sikerül eladnia. Főleg a magyarországiak vásárolnak nála, a kedvező árak miatt. Emellett vonzó számukra az is, hogy frissen szedett gyümölcsöt kaphatnak pénzükért. Gyakran vásárolnak nagyobb tételben, akár egy egész ládával is vesznek barackot az arra járók.

Szabó Katalin asztalán barack, szilva, alma, mogyoró egyaránt található (Fotó: Gergely Árpád)

Szabó Katalin asztalán barack, szilva, alma, mogyoró egyaránt található (Fotó: Gergely Árpád)

Szabó Katalin az utca elején árul. Az asztalán barack, szilva, alma, mogyoró egyaránt található. Abból a gyümölcsből pedig, amit nem sikerül értékesítenie, pálinkát főz. Nagyobb forgalmat hétköznapokon tapasztal. Elmondása szerint hétvégén azok a termelők tudják eladni termékeiket, akik közelebb laknak a határátkelőhöz. Korábban nem árult piacokon, csak amióta megnyílt a határátkelő.

– Vevőim között vegyesen vannak külföldiek, anyaországiak és itteniek is. Főleg a fürdőzők állnak itt meg, akik Mórahalomra tartanak, vagy éppen a fürdőből tartanak hazafelé. Több ásotthalmi is átjön venni szilvát lekvárnak – mesélte nekünk Szabó Katalin.

Lapunknak nyilatkozott Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség tanácsának elnöke is, aki arról beszélt, mit jelent a határátkelő Királyhalma számára.

Kovács Eszter egy láda barackot adott el egy turistacsaládnak (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Eszter egy láda barackot adott el egy turistacsaládnak (Fotó: Gergely Árpád)

– A királyhalmi határátkelő 2013 májusában nyílt meg. Ennek köszönhetően érezhetően fellendült a forgalom a falunk területén. Ezt legjobban a kistermelők tudták kihasználni. Azt kell mondanom, ily módon nagy mennyiségű gyümölcsöt tudnak eladni. Főleg a több órás sorban állás idején fogyasztják nagy előszeretettel a királyhalmi almát, barackot a határátkelőnél várakozók. Nemsokára egy újabb lehetőség kínálkozik számunkra, ugyanis az OptiBike projektum keretein belül valószínűleg már a jövő héten elkezdődik a határátkelőhöz vezető 4,9 kilométer hosszú kerékpárút kiépítése. Reméljük, hogy a kerékpárút megépítésével tovább növekszik az áthaladó turisták száma Királyhalmán. A kistermelők a kerékpárosoknak könnyebben el tudják adni termékeiket, hiszen egyszerűbben megállíthatóak, mint a gépjárművezetők – mondta a tanácselnök.

Katona Róbert szerint azonban a határátkelő nyújtotta lehetőségeket jobban is ki lehetne használni.

– Sajnos azonban a határátkelő megnyitása nem hozta meg a várt nagy áttörést. Azt reméltük, hogy a határátkelőre alapoz majd a vendéglátóipar, vagy legalább boltok nyílnak a határátkelő felé vezető útszakaszokon. A határátkelő előtt az utolsó bolt ugyanis most Hajdújáráson található. Hiányzik egy kiskereskedelmi egység, egy vendéglátó helyiség, de úgy gondolom, kiadó szobákra is igény lenne – mondta Katona Róbert, és hozzátette, hogy a lehetőségeket vállalkozó szellemű királyhalmiak tudnák legjobban kihasználni.