2024. április 25., csütörtök

Ellenszavazat nélkül támogatták a birkózóakadémiát

A magyarkanizsai községi képviselő-testület Rekecki Rudolfot delegálta az igazgatóbizottságba

Magyarkanizsa községet és kimondottan a várost érintő fontos témákat tárgyaltak meg tegnap a községi képviselő-testület harmincadik ülésén.

A községi képviselő-testület harmincadik ülésén igen fontos témákat tárgyaltak meg (Puskás Károly felvétele)

A községi képviselő-testület harmincadik ülésén igen fontos témákat tárgyaltak meg (Puskás Károly felvétele)

A huszonkét napirendi pont megvitatása igencsak hosszúra nyúlt, ami sok esetben indokolt is volt, hiszen olyan égető kérdésekről esett szó, mint például a birkózóakadémia Magyarkanizsán történő megépülése. Ezt azonban meg kellett, hogy előzze az, hogy elfogadják a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítványhoz való csatlakozásról szóló rendeletjavaslatot, ami meg is történt, ellenszavazat nélkül. Bár az ellenzéki képviselőknek akadtak fenntartásaik annak kapcsán, hogy mennyibe kerül majd az akadémia fenntartása, abban minden képviselőcsoport tagjai egyetértettek, hogy üdvözölendő kezdeményezésről van szó, hiszen ez is a fejlődést irányozza elő, továbbá a város hírnevét öregbítheti, arról nem is beszélve, hogy lehetőséget ad a felnövekvő generáció tagjainak a tehetségük kamatoztatására, ráadásul mindezt helyben. Az alapítvány alapítói, az anyaországi Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, Magyarkanizsa község és a Magyar Nemzeti Tanács abból a célból kívánják létrehozni az akadémiát, hogy ezáltal is népszerűsítsék Vajdaság területén a birkózósportot. Az akadémia a 14 és 20 év közötti tehetséges fiataloknak nyújt majd bentlakásos iskoláztatási lehetőséget szakmai stáb felügyeletével. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia vállalja a beruházási projekt finanszírozását, Magyarkanizsa község az alapítvány rendelkezésére bocsátja a birkózóakadémia működéséhez szükséges telket, a közművekre való csatlakozás lehetőségét, a parkolók kiépítését, az MNT intézményhálózata pedig támogatja a sportolók oktatását és művelődését. Az ülésen Rekecki Rudolfot delegálták az alapítvány igazgatóbizottságába.

A képviselő-testület elfogadta azt a napirendi pontot is, amelynek értelmében a község tőkeberuházási kiadások pénzellátására 170 millió dinár hitelt vesz fel. Erre azért van szükség, hogy az épülő szennyvíztisztító előfinanszírozását biztosítani tudják, ami egyébként egy határokon átnyúló IPA-projekt része. A mintegy 1,9 millió euró értékű beruházás 85 százalékát az unió fedezi, ám az előfinanszírozás miatt szükséges a hitel felvétele. A hitel nem terheli az önkormányzat költségvetését, ugyanis ahogy a beruházás megvalósul, ezt a hitelt az uniótól a visszaáramló támogatási eszközök fogják fedezni, ezért a képviselők ezt a napirendi pontot is támogatták, mint ahogyan az összes többit is, ugyanis mindet kivétel nélkül elfogadták.

A község polgármestere, Fejsztámer Róbert beszámolt a községi tanács április 1. és június 30. közötti munkájáról, elsősorban azokra a tevékenységekre fókuszálva, amelyekről lehet, hogy a polgárok sem értesültek kellőképpen. Elmondta egyebek mellett azt is, hogy az egyik ilyen a Partizan sportközpont fejlesztése, amit tovább fognak rendezni, ugyanakkor a duális szakképzésről is egyeztetnek, ami a vállalkozói szektort is pozitívan érintheti. Beszélt arról is, hogy jégelhárító rakétákat vásároltak, ami ugyancsak égetően fontos, mint ahogy az is, hogy a Cnesa Oktatási és Művelődési Központban néhány héten belül megkezdődik az energiahatékonyság területén egy olyan beruházás, amelynek a közbeszerzése ebben az időszakban zajlott le. Kifejtette, a kispiaci víztisztító kapacitásának növekedéséről hírt adtak ugyan, ám arról eddig nem esett szó, hogy ezenkívül még tizennégy kis teljesítményű arzénmentesítő gépet is beszerzett az önkormányzat, amelyeket a közintézményekben fognak elhelyezni. Hozzátette, mindemellett hamarosan elkezdenek dolgozni az oromhegyesi egészségház felújításán, ami mind azt bizonyítja, hogy a tanácstagok igen szerteágazó tevékenységet fejtenek ki, amely mind az intézményekhez, mind a közigazgatáshoz szorosan kapcsolódik – hangsúlyozta a polgármester.

Az ülés ideje alatt a taxisokra vonatkozóan is elhangzottak újdonságok, amelyek majd csak az ezután vállalkozásba fogókra érvényesek. Ezek közül legfontosabb pontként az emelhető ki, hogy a taxisoknak megfelelő középiskolai végzettséggel és ötéves tapasztalattal, illetve licenccel kell rendelkezniük ahhoz, hogy ilyen jellegű munkát vállalhassanak. Az állami földterületek rendezéséről szóló éves programot is elfogadták, ami az állami földek bérbeadása meghirdetésének előfeltétele. Szó esett továbbá a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat nyereségelosztásáról, a Tisza Menti Vízművek 2018. évi üzletviteli programjának teljesítéséről, valamint beszámoltak az intézmények, a József Attila Könyvtár, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a Regionális Kreatív Műhely 2020. évi munkaprogramjáról is. Mindemellett egy új tagot is köszönthettek soraikban a képviselők, a lemondó Harmath Miklós helyét ugyanis Bicskei Zsolt vette át a Vajdasági Tolerancia Párt listájának képviselőjeként.