2024. április 19., péntek

Megújult a közvállalat gépparkja

Kishegyes községben új traktorokkal gazdagodott a Komunál Közvállalat – Az új gépek új lehetőségeket nyitnak meg a közvállalat előtt

A Komunál Közvállalat a héten három új traktort kapott alapítójától, Kishegyes község önkormányzatától. Ez olyan beruházás, amire már nagy szükség volt, számolt be lapunknak Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója.

Hamarosan munkába állnak a közvállalat új traktorai (Lakatos János felvétele)

Hamarosan munkába állnak a közvállalat új traktorai (Lakatos János felvétele)

– A közvállalat azért három traktort kapott, mert három részlegünk van a község három településén: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen. Minden részlegre egy új traktor fog kerülni. Ezekkel az új gépekkel jelentősen felújítottuk a meglévő gépparkunkat, amely már igen elavult. A régi traktorjaink 30–40 évesek, és fenntartási költségeik igen magasak, mert gyakran meghibásodtak. Bácsfeketehegyen a régi traktor utolsó meghibásodásakor kiderült, hogy már nem lehet javítani, így azon a településen gyakorlatilag nincs munkagépünk. Emellett a régi traktorokhoz nem lehetett különböző csatlakoztatható eszközöket kapcsolni, viszont az új gépeknél már lehetőség nyílik erre. Ezekre mind télen, mind nyáron szükség van. Nyáron a csatlakoztatható fűkaszára van nagy szükségünk, télen pedig a hóekére. Pont ezért az a célunk, hogy az új traktorok mellé beszerezzük ezeket a csatlakoztatható eszközöket. Ezáltal sokkal hatékonyabbá és olcsóbbá válik a Komunál Közvállalat munkája – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy az új gépeknek köszönhetően jelentős összegeket tudnak megtakarítani a fűkaszáláson. Idáig kézi erővel kaszálták a zöld felületeket, viszont amint megérkezik a csatolható kasza, akkor ezt traktorral fogják végezni ott, ahol ez lehetséges. A szükséges hóekék beszerzését követően pedig a közvállalat át tudja venni az önkormányzat illetékessége alá tartozó utakon a hóeltakarítást, fogalmazott Kormányos, majd hozzáfűzte, hogy így gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban tudják télen eltakarítani a havat. A beruházás értéke 5 millió dinár volt, amit az önkormányzat biztosított. Az igazgató szerint ez hosszútávon meg fog térülni.

MUNKÁLATOK A VÍZHÁLÓZATON

A nyári időszakban fontos a folyamatos vízellátás, épp ezért a Komunál Közvállalat ennek biztosításán folyamatosan dolgozik, a község mindhárom településén.

– Kishegyesen jelenleg folyamatban van egy 500 méteres vízvezeték-szakasz cseréje. Ez teljes hálózatcserét jelent, ami összesen 27 háztartást érint, és ez a munkálat elsőbbséget élvez. Szeghegyen a Július 13. utcában egy új kút fúrásának a befejező fázisában vagyunk. Az itt lévő korábbi kút egy ideje meghibásodott, és kiderült, hogy nincs lehetőség a javításra, mert maga a furat ment tönkre. Emiatt volt szükség arra, hogy új kutat fúrjunk. Jelenleg Szeghegy érintett részén akadozik a vízellátás, de hamarosan üzembe helyezzük az új kutat, s ezzel rendeződni fog a helyzet. Bácsfeketehegyen pedig az általános iskolánál lévő új kutat napokon belül rákötjük a hálózatra, ezáltal jelentős szerepet kap a falu vízellátásában – mondta el Kormányos Levente.