2024. április 24., szerda

Hagyományőrző napok

Kúlán készülnek a Népkör MMK legnagyobb rendezvényére

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központhoz közeli fiatalok tizenkét évvel ezelőtt mertek egy nagyot álmodni. Azóta csaknem ezer látógatóval büszkélkedhet a minden év szeptember első szombatján megtartandó Hagyományőrző napok rendezvény. A szervezőbizottság, a Népkör MMK választmánya, a segítőkész fiatalok Goga Zsolt, a Népkör elnöke irányításával már nagyban készülnek az idei évi rendezvényre.

A hagyományos tartalmakat megtartva, mint a birkapaprikás-főző verseny, kispályás labdarúgótorna, kultúrműsor, újakkal is bővítik a rendezvényt: régi mesterségek, gölöncsér- és ijászbemutató, kötélhúzás, a gyermekeknek gyöngyfűzés, kézművesfoglalkozás. A játszóház is, mint minden évben, várja majd a kicsiket a szeptember 7-ére bejelentett rendezvényen, amelyet zenés mulatság követ – mondja Goga.

Az idei év különlegessége, hogy a Ferenc-csatornán már pénteken érkeznek testvérvárosunk, Kalocsa kajakosai a rendezvényre.

Általában csaknem ötven bográcsban szokott rotyogni a birkapaprikás, a kispályás labdarúgótornára a környező települések amatőr sportolói jelentkeznek, de a kürtőskalács, lángos, jó borok most sem maradnak majd el.

2019. szeptember 7-én 13 órakor kezdődik a rendezvény a kúlai, úgynevezett Gödörben és várhatóan jó hangulat mellett hajnalig tart majd. A birkapaprikás-főző versenyre, de akár a kézműves eladással egybekötött kiállításra is várják a szervezők a jelentkezőket a Népkör MMK irodájában Kúlán a Josip Kramer utca 45-ös szám alatt, vagy a 063/561-703-as  mobiltelefonszámon. A benevezés a főzőversenyre 750 dinár, ezért birkahúst, kenyeret salátát, terített asztalt és tüzelőt biztosítanak.

A rendezvényen, a hagyományokhoz híven, a VMSZ Női Fórumának helyi szervezete könyvcsomaggal ajándékozza meg azokat az idén első osztályba induló diákokat, akik magyar nyelven kezdik meg a számok és betűk elsajátítását.