2024. április 25., csütörtök

Kína felszólítja Washingtont, hogy térjen vissza a szerződéshez

Kína ellenzi, hogy az Egyesült Államok kilépett az Oroszországgal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról megkötött szerződésből (INF), és úgy gondolja, hogy Washingtonnak vissza kell térnie kötelezettségvállalásai teljesítéséhez - közölte pénteken Csua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

"Kína sajnálatát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikai fél - a nemzetközi közösség véleményét figyelmen kívül hagyva - kilépett a megállapodásból. Határozottan ellenezzük az ilyen lépéseket (.) és felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy nagyhatalomként tartsa magát a kötelezettségeihez, tanúsítson önmérsékletet, ne okozzon nemzetbiztonsági károkat más országoknak" - jelentette ki a szóvivő heti sajtótájékoztatóján.

A diplomata szerint nemzetközi kötelezettségeit megszegve az Egyesült Államok "valójában stratégiai erőfölényre tör a fegyverkezésben".

"Ennek komoly hatása van a stabilitásra, tönkreteszi az erőegyensúlyt a világban. A nemzetközi színtéren nő a feszültség és a bizalmatlanság (.), ami sok térség biztonságát fenyegeti" - tette hozzá Csua Csun-jing.   

Az Egyesült Államok fél éve jelentette be, hogy kilép az 1987-ben aláírt, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből, mert Moszkva megsérti azt. Az amerikai vezetés többször is javasolta hasonló szerződés megkötését Kínával, de Peking nem vett tudomást ezekről a felhívásokról.