2024. március 29., péntek

Katonák harcolnak a szibériai tüzek ellen

Hárommillió hektáron ég az erdő és a növényzet a helyi hatóságok tétlensége miatt

Már orosz katonák is szembeszállnak a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító tüzekkel, amelyek csaknem hárommillió hektár erdőre és egyéb növényzetre terjedtek ki a helyi hatóságok tétlensége miatt. Donald Trump amerikai elnök segítséget ajánlott Vlagyimir Putyin orosz hivatali kollégájának a lángok elleni küzdelemhez.

A szibériai és távol-keleti erdőtüzek azért terjedtek el, mert helyi szinten nem tették meg idejében a szükséges erőfeszítéseket a tűzfészkek megsemmisítésére – jelentette ki tegnap Moszkvában Szergej Abanyin, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma katasztrófaelhárítási központjának helyettes vezetője.

Szerinte „a tűz területe a hosszú szárazság miatt és a tűzfészkek többségének oltására irányuló aktív erőfeszítések hiányában terjedt ki”.
Elmondta: tűzvédelem szempontjából az idén egész Oroszországban kedvezőtlen helyzet alakult ki, amire az illetékes szövetségi szolgálatok idejében figyelmeztették a helyi hatóságokat. Ennek köszönhetően a Volga mentén és a Közép-Oroszországban keletkezett tüzeket sikerült is megszüntetni.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a tűzvész sújtotta térségekben a közeljövőben nem várható olyan mértékű kiadós esőzés, ami segíthetné az oltást.

Szergej Verhovec, a Szibériai Szövetségi Egyetem erdőgazdálkodási intézetének igazgatója úgy tudja, hogy a tüzek többsége természetes úton keletkezhetett, de az esetek 40 százalékáért az ember a felelős.

A válságövezetben tartózkodó Dmitrij Medvegyev miniszterelnök tegnap elrendelte egy szakosított erdőtűzvédelmi központ létrehozását. A természetvédelmi és a rendkívüli helyzetek minisztériumának a szibériai és a távol-keleti régiók vezetőivel együtt augusztus 30-áig kell előterjeszteniük a megfigyelésért, megelőzésért és az idejében történő védekezésért felelős központ létrehozására vonatkozó javaslataikat.

Elrendelte a jakutföldi, Irkutszk megyei és a Krasznojarszki területen tomboló erdőtüzek oltására a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a természetvédelmi és a védelmi tárca által összevont csoport megerősítését is. Utasította a rendvédelmi szerveket, hogy november 1-jéig derítsék ki, vajon a szibériai és távol-keleti tűzvészt nem gyújtogatás okozta-e, amellyel az illegális fakitermelés nyomait igyekeztek eltüntetni.
Medvegyev elvárja annak a 2015-ben bevezetett szabálynak a felülvizsgálatát is, amely felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek az oltástól.

Oroszországban már csaknem hárommillió hektáron ég a növényzet, ami miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapotot vezettek be. Már legalább 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint háromszáz, nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntésének értelmében.

A burját székvárosban, Ulan-Udéban a füsttől már napok óta nem látni a napot, és az égéstermékeket Mongólia fővárosáig, Ulánbátorig is elsodorta a szél

Vlagyimir Putyin államfő elrendelte, hogy a hadsereget is vessék be az oltáshoz. A védelmi tárca tegnapra tíz, tűzoltásra átalakított Il-76-os repülőgépet és tíz helikoptert vont össze Krasznojarszkban.

A lángok megfékezéséhez Donald Trump amerikai elnök is segítséget ajánlott föl Oroszországnak, amikor telefonon egyeztetett Putyinnal. Washington kezdeményezésére folytattak megbeszélést, amelynek során Putyin megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását. Elmondta: szükség esetén él a felajánlással. Amerikai hivatali partnerét arról tájékoztatta, hogy Szibériában erős repülőegységet hoztak létre a természeti csapás elleni küzdelemre, de megjegyezte: nehézségek adódtak a gépek utántöltésénél és elhelyezésénél.

Makszim Jakovenko, az orosz hidrometeorológiai szolgálat vezetője arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb erdőtüzek sújthatják Oroszországot. Elmondta: Szibériában az átlaghőmérséklet egyes területeken az elmúlt években 8-10 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves szintet. Szerinte ez azt jelenti, hogy a jövőben tartós hőhullámok jelentkeznek az országban, ahol sokfelé kiszárad majd a talaj, s ennek következtében a hőmérséklet a világátlagnál jóval gyorsabban emelkedik.