2024. április 25., csütörtök

A nyár slágere

Kávés, lúdláb torta ízesítésű és kék színű crypton ice nevet viselő fagylalt is kapható a városban

A hosszú nyári napok tikkasztó hőségében a legjobb hűsítő a fagylalt. A szabadkaiak nagy része ilyenkor a kávézók, éttermek és cukrászdák árnyékos kerthelyiségeiben tölti a legszívesebben a szabadidejét, szinte minden asztalon látni fagyiskelyheket. Mi is ellátogattunk a városközpont valamennyi fagyizójába.

Legalább húsz fajtából válogathatunk mindenhol (Fotó: Gergely Árpád)

Legalább húsz fajtából válogathatunk mindenhol (Fotó: Gergely Árpád)

A legtöbb helyen gombócok formájában árulják a fagylaltot, melynek ára 50 és 70 dinár között mozog. Van olyan hely is a központban, ahol grammra mérik a fagyit, ott a grammonkénti ár egy dinár, itt egy gombóc ára grammtól függően 50 és 70 dinárba kerül. A hely különlegessége a rikító kék színű crypton ice nevet viselő fagyi, de ugyanott cukormentes fagylalt is kapható. A cukormentesek kétszer annyiba kerülnek, de ugyanolyan édesek, mint cukros társaik.

A fagyit elvitelre is lehet kérni mindenhol. Van, aki egyszerű tölcsérben, van aki praktikus kis műanyag dobozokban kéri és elkanalazgatja. Ezek mindegyike ingyenes. Az édes tölcsér szélesebb, kényelmesebben elfér benne több gombóc is, ennek mindenhol 20 dinár az ára, ha abban kérjük a fagyit.

Kérhetjük kehelyben, tölcsérben vagy műanyag dobozkában (Fotó: Gergely Árpád)

Kérhetjük kehelyben, tölcsérben vagy műanyag dobozkában (Fotó: Gergely Árpád)

A cukrászdák mindegyikében legalább húszféle ízesítésű finomság van, s minden évben valami újdonsággal próbálják feldobni a kínálatot. Szabadka talán legrégebbi fagyizójában 1923 óta nem változtattak a fagylalt receptjén. Itt csavaros lágy fagyi is kapható csokoládés, vaníliás ízben, mennyiségtől függően 50, 100, 150 vagy 200 dinár értékben kérhetőek, a gombóc ára 50 dinár. A cukrászda egyik fagyi-különlegessége a krémpités, amibe pitetészta darabkákat is tesz a cukrász.

A városközpont egyik kis utcájának tavaly ősszel nyílt cukrászdájában is van fagyizó. Ott a klasszikus vaníliás, csokis, epres fagyik mellett jaffa, fahéjas-kekszes, kávés, lúdláb torta ízesítésű, fekete csokis, oreós, papajás, bajadérás, pekándiós és ferrerós fagylaltkülönlegesség is kapható. A hagyományos ízekből mért gombócok ára 60 dinár, míg a speciálisabbak 100 dinárba kerülnek.