2024. április 25., csütörtök

Hatvanöt százalékos lefedettség

A hónap második felében elkezdődnek a szennyvízhálózat bővítésének munkálatai Palicson

Szerdán este a palicsi helyi közösség vezetőségének szervezésében A palicsi szennyvízhálózat bővítésének a kezdete címmel lakossági fórumot tartottak Palicson, az Öko-központban. Az eseményen jelen volt Dobó Márta, Palics helyi közösség tanácsának elnöke, Bognár Tibor, a helyi közösség titkára, Sugár György, a szabadkai Vízművek és Kommunális Közvállalat igazgatója, és Sánta Csaba, a közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének igazgatója. A felszólalók ismertették a megjelent polgárokkal a szennyvízhálózat bővítésével kapcsolatos tudnivalókat.

Az érdeklődőket Dobó Márta köszöntötte, majd bejelentette, hogy a rég várt csatornázási munkálatok ebben a hónapban végre elkezdődnek. Hozzátette, hogy ez azért is örvendetes hír, mert 2017-ben több, mint 700 palicsi polgár jelezte rákapcsolódási szándékát a majdani szennyvízhálózatra.

A Palicsi-tó melletti részen bővítik a szennyvízhálózatot (Fotó: Gergely Árpád)

A Palicsi-tó melletti részen bővítik a szennyvízhálózatot (Fotó: Gergely Árpád)

A munkálatok részleteit Sugár György ismertette a lakossági fórumon. Elmondta, hogy a kétmillió euró értéket meghaladó beruházás Németország kormányának a KfW Bankon keresztül biztosított, vissza nem térítendő támogatásából valósul meg. A munkálatok során a Szegedi út és a település Palicsi-tó mellett fekvő részén – például a Tó utcában, a Hegedűs József utcában, a Spliti fasoron – végzik el a szennyvízhálózat kiépítését. Hozzátette, hogy a Víkend-telepet nem érintik ezek a munkálatok. Reményét fejezte ki azonban, hogy a nagy érdeklődést látva, talán a tartomány vagy a köztársaság biztosít további eszközöket a szennyvízhálózat további bővítésére.

Az igazgató elmondta, hogy a munkálatokról szóló szerződést már július elején aláírták. A munkálatok kivitelezője az újvidéki Graditelj vállalat. A kivitelező jelenleg a munkálatokhoz szükséges papírmunkákat intézi, így a munkálatok várhatóan a hónap második felében kezdődnek el.

– A kivitelezőnek nyolc hónap alatt 15 kilométeren kell elvégeznie a csatornázási munkálatokat. Ez azt jelenti, hogy egy időben egyszerre öt vagy akár hat helyszínen is dolgoznak majd a szakemberek. A munkálatokkal egy időben végezzük el a hálózatra való csatlakoztatásokat is – mondta Sugár György.

Az igazgató a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozásról is szót ejtett. A csatlakozás összege 27 ezer dinár. A vállalatnál van lehetőség arra, hogy ezt az összeget 24 részletben törlesszék. Ha pedig valaki készpénzben kifizeti az egész összeget, akkor 20 százalékos kedvezményt kap.

Végezetül az igazgató a lakosság türelmét kérte.

– Ennek a településnek ez egy nagy beruházás, ezért ehhez nagy fokú türelem is szükséges. A szennyvízcsatorna hálózat a legösszetettebb infrastruktúra, amit építeni kell. Nagy árkokat kell kiásnunk. Emellett Palicson magasan van a talajvíz, amit szintén el kell távolítanunk. Ehhez pedig speciális felszerelés és különleges gépek szükségesek. Csak ezeknek a munkálatoknak az elvégzése napokat vesz igénybe. Ezért a lakosság türelmét kérem – zárta felszólalását Sugár György.

A felszólalások után a lakosok is kérdezhettek (Fotó: Patyi Szilárd)

A felszólalások után a lakosok is kérdezhettek (Fotó: Patyi Szilárd)

Sánta Csaba az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a palicsi szennyvízhálózat fejlesztése 1982-ben kezdődött el. E harminchét év alatt körülbelül 35 százalékos lefedettséget értek el a településen. A német kormány támogatásának köszönhetően a munkálatok végeztével Palicson a szennyvízhálózattal való lefedettség mintegy 65 százalékos lesz.

A felszólalások után a megjelent polgárok kaptak lehetőséget, hogy kérdéseket tegyenek fel. Legtöbben arról kérdezték a helyi közösség vezetőit és a közvállalat képviselőit, hogy az ismertetett utcákon és településrészeken kívül miért nem kerül sor más helyszíneken is a szennyvízhálózat kiépítésére. Az illetékesek rámutattak arra, azt, hogy hol kell elvégezni a munkálatokat, a pénzforrást biztosító fél, tehát a német kormány határozta meg. A német kormánynak legfőbb célja a Palicsi-tó megóvása, ezért elsődlegesen a tó körüli területek szennyvízhálózattal való ellátását támogatta. A Víkend-telep szennyvízhálózattal való ellátását pedig addig nem támogatja, míg bizonyos tulajdonjogi problémák nem rendeződnek.

Nyitókép: A Palicsi-tó melletti részen bővítik a szennyvízhálózatot (Fotó: Gergely Árpád)