2024. április 18., csütörtök

Folytatódnak a feltárások

A kishegyesi önkormányzat finanszírozza a bácsfeketehegyi ásatások folytatását – Kora középkori és ennél korábbi leletekre bukkantak – A tervek szerint helyi kiállítás készül a leletekből

Lapunk tegnapi számában arról számoltunk be, hogy a Krivaja patak partján, Bácsfeketehegy mellett egy kora középkori temetőre bukkantak, és a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai a feltárásán dolgoznak.

Két hét múlva fejeződik be a feltárások jelenlegi szakasza (Lakatos János felvétele)

Két hét múlva fejeződik be a feltárások jelenlegi szakasza (Lakatos János felvétele)

A munkálatok jelenleg is folynak egy 2x12 méteres területen, idáig 16 sírt tártak fel. A területtől nyugatra épületalapokat találtak, vélhetőleg egy templom állt itt. Az ásatások leletmegóvó jellegűek, ugyanis még az idén ezen a területen megkezdődik egy községi víztisztító építése.

A lelőhelyeket a héten megtekintette Silling Léda, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, valamint Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Sárközi István, a községi képviselő-testület titkára. A terepi látogatást követően az önkormányzat képviselői megbeszélést folytattak az intézet igazgatójával, s pozitív megállapodás született köztük. Ennek folyományaként tegnap finanszírozási szerződést írtak alá.

– A jelenlegi lelőhely feltárása kb. két héten belül befejeződik, és szeretnénk, ha folytatódna a munka. A további ásatások pénzelésére találtunk egy olyan finanszírozási konstrukciót, amely megfelel a műemlékvédelmi intézetnek, ezért finanszírozási szerződést írtunk alá velük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két hét múlva nem fog leállni a munka, hanem másfél hónapig feltárások folynak újabb helyszíneken – nyilatkozta lapunknak Kerekes Zoltán, majd arról is szólt, hogy a lakosság részéről nagy az érdeklődés a lelőhely iránt.

– A hír felröppenése után sokan érdeklődtek nálam, hogy hol van a lelőhely, mert szívesen megnéznék. Nagyon örülök annak, hogy az embereket érdekli, és pozitívan állnak hozzá. Remélem, hogy a feltárások után lesznek olyan leletek, amiket ki tudunk állítani itt helyben. Fontos, hogy megismerjük szülőföldünk múltját – fogalmazott az alpolgármester.

Az ásatások folytatása ugyanúgy leletmentő feltárás lesz, mint a most folyó munkálatok – mondta el lapunknak Silling Léda.

– A jövendőbeli víztisztító berendezés alatt is található egy lelőhely, amely három parcellára terjed ki. Itt is leletmentő ásatást fogunk végezni, az önkormányzat által biztosított eszközökből. A feltárások a második fázisban a jelenleginél sokkal nagyobb területen folynak majd. A feltárások után a lelőhely védetté nyilvánítását szeretnénk elindítani – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy azért fontosak ezek a leletmegóvó feltárások, mert nélkülük a vidék történelmének egy része kitörlődne az építkezések miatt. Így viszont minden részletesen dokumentálva lesz, és a leleteket is megóvják. Silling arról is szólt, hogy az új feltárási helyszínek összetartoznak a mostani lelőhellyel.

–A korábbi ásatásokból tudjuk, hogy volt ezen a részen egy templom, amelynek a környékén a temetkezési hely volt. Ennek egy része található meg a most feltárt területen. Valószínű, hogy a körülötte lévő település maradványait fogják megtalálni egy kicsit lejjebb, a leendő víztisztító területén. A korábbi településekre jellemző, hogy egy magasabb ponton volt a templom, és körülötte terült el a település. A bácsfeketehegyi lelőhelyen is ez a helyzet. Az különösen érdekessé teszi a dolgot, hogy igazából két lelőhely is van egy helyszínen. A XII. századi település romjai alatt van még egy réteg, ahol korábbi korszakból származó leletek találhatók. Valószínűleg ez azért van így, mert ez a terület nagyon kedvező életfeltételeket biztosított – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a feltárások második fázisára 45 nap áll a rendelkezésükre.

Silling Léda végezetül elmondta, hogy jó ötletnek tartja a kishegyesi önkormányzat elképzelését, hogy a feltárt leleteket helyi jellegű kiállítást rendezzenek. Az a fontos, hogy egy ilyen gazdag lelőhelyet bemutassanak. Ebben a műemlékvédelmi intézet és Szabadkai Múzeum is segítséget nyújthat – fogalmazott az igazgató.