2024. április 18., csütörtök

Szemet szúr az illegális ingatlanpiac

Az állam átalányadó bevezetésével terelné törvényes keretek közé a lakások bérbeadását

Szerbiában jelentősen kevesebb bejegyzett szálláshelyet tartanak nyilván, mint ahány eltöltött vendégéjszakáról szólnak a jelentések. Éppen ezért Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter a minapi televíziós szereplése során bejelentette, hogy az átalány szerinti adófizetés bevezetésével szeretnék ösztönözni a polgárokat arra, hogy a lakásukat, a szobákat, vagy a házukat törvényes keretek között adják bérbe.

Ljajić elmonda, Belgrádban 2500 bejegyzett szálláshely van, és évente pár százezer külföldi turista látogat el a szerb fővárosba. Hasonló a helyzet Újvidéken is, ahol 600 szálláshellyel számolnak, miközben a tartományi székvárosban is egyre nő a turisták száma. Mint kiemelte, nyilvánvaló, hogy a polgárok feketén, vagyis a törvényes előírásokat megkerülve adják bérbe a lakásukat. A jövőben, akik továbbra sem tartják be az előírásokat, akár félmillió dináros büntetést is fizethetnek.

Hogy enyhítsenek a főbérlők helyzetén, illetve arra ösztönözzék őket, hogy bejelentsék a szálláshely kiadását, átalány útján történő adózási rendszert szeretnének bevezetni azokon a szálláshelyeken, ahol a fekvőhelyek száma nem haladja meg a 30-at. A miniszter kiemelte, az első kategóriába tartozó szálláshelyek esetében a tulajdonosokat fekvőhelyenként 3000 dináros adófizetésre köteleznék évente.

– Belgrádban több mint 280 személy jelentette be és kategorizálta a szálláshelyet. Ők minimális adót fizetnek a szálláshelyek után – emelte ki Ljajić, majd hozzátette, ezzel a főbérlők is jól járnak, hiszen kis kiadások mellett, törvényes tevékenységet folytathatnak.

Szerbiát ebben az évben Európa harmadik leggyorsabban fejlődő idegenforgalmi piacaként jelölték meg, hiszen egyre inkább a külföldi turisták figyelmének középpontjába kerül. Ljajić szerint arra nem lehet számítani, hogy a Szerbiába látogató külföldi turisták száma ebben az évben több mint 10 százalékot növekedjen a múlt évhez viszonyítva, de a legrosszabb esetben is 5 százalékkal több külföldi turista érdeklődik majd az ország iránt, mint 2018-ban. A miniszter rámutatott, hogy a kínai Alibaba világkereskedelmi platform adatai szerint a kínai látogatók számára érdekes országok között Szerbia a negyedik helyet foglalja el. Az év első felében 57 000 kínai látogatott el Szerbiába.