2024. április 19., péntek

Fokozott ellenőrzés az utakon

Kockázatos a vezetés közbeni telefonálás

A Belügyminisztérium közölte, hogy a közlekedési rendőrök holnaptól a turistaidény végéig fokozottan ellenőrzik a mobiltelefon vagy más kommunikációs eszközök vezetés közbeni használatát. A szaktárca emlékezteti a gépkocsivezetőket arra, hogy a szabálytalan telefonálásért 10.000 dináros bírságot róhatnak ki.

„A telefon és minden más kommunikációs eszköz vezetés közbeni szabálytalan használatának megállapításakor a rendőrség következetesen fogja alkalmazni az előírásokat, és azokkal szemben is  szigorúan jár el, akik nem kapcsolják be vagy nem szabályosan használják a védőövet, illetve nem az előírt módon szállítják a gyerekeket” – figyelmeztet közleményében a Belügyminisztérium. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség elemzései azt mutatják, hogy Szerbiában az autósok

5,7 százaléka szabálytalanul telefonál vezetés közben. Egyre több ilyen sofőrt látunk, az év első felében csaknem 25 000 személyt bírságoltak meg emiatt, 13 százalékkal többet, mint tavaly ebben az időszakban. „Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a vezetés közbeni telefonálás négyszeresére, az üzenetírás vagy -olvasás pedig nyolcszorosára növeli a közlekedési baleset kockázatát” – figyelmeztet a rendőrség.