2024. április 19., péntek

Nem való mindenkinek

Sokat hallottam már ismerősöktől, hogy ők bizony meg sem próbálkoznak az autóvizsgával, egyesek azzal magyarázták ezt, hogy nincs türelmük a volán mögött ülni, mások viszont azért hagyták ki a sofőrködést az életükből, mert egyszerűen félnek hajtani. És ez így van rendjén, mert valóban nem való mindenkinek a vezetés, elég csak egy-két napot tölteni forgalmasabb útszakaszokon, és máris rájöhet mindenki, miért. Rengeteg a lelkiismeretlen sofőr, nem tartják be a szabályokat, idegesen ülnek a volán mögé, sietnek, és ilyenkor történik a baj.

A múlt hétvégén a szerbiai utakon kilenc személy vesztette életét, és százan sérültek meg közlekedési balesetekben. A legtöbb baleset a sebességhatár túllépése miatt történt, az áldozatok nagy része pedig nem használta a biztonsági övet. Az a jobbik eset, ha a rendőr bírságolja meg a szabálytalankodó sofőröket, de sokan sajnos az életükkel fizetnek a közlekedési kihágásért. És őmiattuk azok is pórul járhatnak, akik szabályosan közlekednek, csak éppenséggel „rossz időben rossz helyen” voltak.

A közúti balesetekben leggyakrabban fej- és agysérüléseket szenvednek az áldozatok, a baleset gyakran egész életen át tartó fogyatékosságot okoz, sok esetben teljesen megváltoztatja az emberek és családjuk életét.

A balesetek okozásának függvényében a leggyakrabban feltűnő szabálytalanság az elsőbbségadási kötelezettség megszegése, a nem megfelelő követési távolság, valamint a sebességhatár túllépése. Számtalan esetben megtörtént már velem, hogy hirtelen le kellett fékeznem, és az út szélére hajtanom, mert csak így fért el a szabálytalanul előző, aki elszámította magát, és frontálisan ütközött volna velem, ha nem térek ki. Ha például két olyan sofőr találja magát szemben ilyen esetben, akik nem figyelnek oda abban a pillanatban az úttestre, elkerülhetetlen a tragédia. Sokszor követtem olyan személygépkocsit, ami két település között 40–50 kilométeres sebességgel haladt, „sétált” az úton jobbra-balra, ilyenkor hajlandó az ember arra gondolni, hogy biztos részeg az illető. De nem feltétlenül, sőt, az utóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az ide-oda sétálás akkor történik, ha a vezető rövid szöveges üzenetet (SMS) ír, és minden 5–10 másodpercben felnéz az útra, kicsit kiigazítja a volánt, majd tovább ír. Csakhogy ha egy ilyen pillanatban jön vele szemben egy olyan teherautó, amelyiknek sofőrje szintén kacskaringózik az úton, akkor már nem lesz ideje befejezni az üzenetet…

Sok hasonló helyzet alakul ki nap mint nap az utakon, főként nyáron, amikor a meleg, meg a nagy forgalom miatt csökken az összpontosító képességünk.

Ebből kifolyólag Nebojša Stefanović belügyminiszter a napokban kijelentette, a legutóbbi tragikus balesetek miatt további szigorítások várhatók.

– Tudom, hogy ez az intézkedés nem nyeri el a polgárok tetszését, de muszáj szigorítani az eddigi közlekedési előírásokon. Sajnos, rengeteg a lelkiismeretlen sofőr – mondta a belügyminiszter. Hozzátette: a rendőrség a legújabb szigorításokkal azt szeretné elérni, hogy lassabban közlekedjenek a járművek az utakon. Elmondta még, hogy a sofőrök közül sokan fogyasztanak alkoholt, és ez elfogadhatatlan. Felhívást intézett a polgárokhoz, hogy a nagy hőségekben és az erős forgalomban fokozottan figyeljenek a közlekedési szabályokra.

– A rendőrség további civil autónak álcázott rendőrautót alkalmaz a lelkiismeretlen sofőrök „kiszűrésére”, valamint több radar ügyel majd az utakon – véli Stefanović. A belügyminiszter hangsúlyozta, a balesetek 40 százalékát külföldiek követik el.

Az utóbbi évek felméréseiből kiderül, hogy évi szinten csökkenőben van a közúti balesetek áldozatainak a száma, de a mutatók még mindig rosszak. Évente 500–600 halálos kimenetelű közúti baleset történik, de olyan is előfordult, hogy egy év alatt 2000 áldozatot számláltak, ami félelmetes mutató.

A belügyminiszter elmondta, elgondolkodtató az az adat, miszerint főként a fiatalok nem tartják be a közlekedési előírásokat, és arra figyelmeztetett, semmiképpen se üljenek a volán mögé abban az esetben, ha alkoholt fogyasztottak.

A felmérések, a baleseti mutatók, vagy a szigorítások függvényében így végezetül csak azt mondhatom, hogy ha valaki a volán mögé ül, legyen tisztában azzal, hogy ha ideges, vagy már „leszedálta” magát, ha siet és nem képes rendesen odafigyelni az útra, gondolja meg magát, hagyja a francba a terveit, nem éri meg. Ha nem önmagáért, akkor azokért, akiknek életét kiolthatja egy figyelmetlen döntéssel. Életet menthet. Gyalog is járhatunk. Kerékpárral is. Busszal is. Gondolják meg.