2024. március 29., péntek

Mikor lesz új szökőkutunk?

Még mindig nem kezdődtek el a zöld szökőkút felújítási munkálatai
A zöld szökőkút évek óta le van zárva (Fotó: Gergely Árpád)

A zöld szökőkút évek óta le van zárva (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadka központjában álló zöld szökőkutat 1985-ben építették fel Svetislav Ličin tervei alapján, és a Zsolnay kerámiával díszített építmény csakhamar a város egyik szimbólumává vált. A szökőkút azonban, ahogy az vidékünkön lenni szokott, a nem megfelelő karbantartás miatt egyre rosszabb állapotba került, és 2011-re olyan mértékű állagromlásnak lehettünk tanúi, hogy a szökőkutat teljes egészében lezárták és deszkákkal borították be. Azóta a város korábbi szimbóluma a település egyik szégyenfoltjává vált.

Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a zöld szökőkutat nem lehet felújítani, hisz a föld alatti csövek is olyan rossz állapotban vannak, hogy elengedhetetlen az építmény teljes lebontása. Ez év tavaszán kiderült, hogy a zöld szökőkút helyén egy másmilyen kinézetű szökőkutat alakítanak ki, amelynek karbantartása a tervek szerint egyszerűbb lesz. Az új szökőkút kör alakú lesz, és a vízsugarat kilövellő fúvókák a talajjal egy szinten helyezkednek el. A Beruházási és Fejlesztési Titkárság lapunkhoz márciusban eljuttatott közleménye szerint a zöld szökőkút újjáépítési munkálatai az év közepén kezdődtek volna el, erre azonban nem került sor, így kérdéseinkkel ismét az említett titkársághoz fordultunk.

Ahogy senki sem szeretné látni a Zsolnay kerámiát (Fotó: Gergely Árpád)

Ahogy senki sem szeretné látni a Zsolnay kerámiát (Fotó: Gergely Árpád)

Mint megtudtuk, az új szökőkút felépítését három fázisban valósítják meg. Az első magában foglalja a terület elrendezését, a technikai műveleteket, valamint a burkolócsempék lehelyezését. A második fázisban a fúvókákkal kapcsolatos műveleteket végzik el, míg a harmadikban három sekély medencét alakítanak ki. A tervek szerint az idén az első és a harmadik fázist teljes egészében befejezik, míg a másodiknak csak egy részét végzik el az év végéig. A Beruházási és Fejlesztési Titkárság lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója szerint jelenleg a pályázati dokumentáció előkészítése zajlik, amit hamarosan a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírása követ. A közbeszerzési pályázat lebonyolítását követően megtörténik a szerződések aláírása, és kezdetét vehetik a munkálatok.

A munkálatok várhatóan 2020-ban fejeződnek be, és a tervek szerint összesen 120 millió dinárba kerülnek.