2024. március 29., péntek

Környezetismeret és hagyományőrzés

A jövő héten szervezik meg a ludasi gyermektábort

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület a jövő héten (augusztus 5-től 9-ig) huszonkettedik alkalommal szervezi meg Hagyományőrző és környezetismereti gyermektáborát, amelynek helyszíne a ludasi iskola lesz. A rendezvény ideje alatt mindennap 9 és 18 óra között számos színes programmal és foglalkozással várják a 6 és 13 év közötti gyermekeket, tudtuk meg Vásárhelyi Teréztől, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnökétől.

– A tábor helyszíne a Ludasi-tó mellett található, ugyanis a rendezvény egyik célja, hogy a gyermekekkel megismertesse a tó élővilágát. A másik célja pedig a hagyományőrzés. Ennek keretében a gyermekek kipróbálhatják a kézműveskedést, emellett pedig régi foglalkozásokat és játékokat tanulhatnak. Általában úgy szervezzük, hogy délelőtt vannak a környezetismereti, délután pedig a hagyományőrző foglalkozások, vagy fordítva, attól függően, hogy a foglalkozásokat vezető szakemberek, mikor tudnak eljönni hozzánk – nyilatkozta lapunknak Vásárhelyi Teréz.

A gyermekek a foglalkozásokon olyan régi munkákat próbálhatnak ki, mint amilyenek a csuhézás, a fokhagymafonás, a kukoricamorzsolás vagy éppen a kosárfonás, a régi játékok közöl pedig többek között a métát és a röptét. Emellett növényeket gyűjtenek majd, herbáriumot készítenek, valamint siklóval, teknősbékával és más, a Ludasi-tónál élő állatokkal ismerkedhetnek meg. Vásárhelyi Teréz hozzátette, hogy a gyermekeket a Furioso Élményparkba is elviszik.

A tábor napidíja 350 dinár, amelybe beletartozik napi három étkezés, reggeli, ebéd, uzsonna, valamint gyümölcs. A szervezők arra kérik a táborozókat, hogy hozzanak magukkal fürdőruhát, ugyanis az iskola udvarában medence lesz felállítva fürdőzés céljából. Az érdeklődők a részvételre hétfőn 9 órakor jelentkezhetnek a ludasi iskola bejáratánál.