2024. április 25., csütörtök

Középkori temetőre bukkantak

Ásatások folynak Bácsfeketehegy mellett – Idáig 16 sírt tártak fel és egy lelet is előkerült – Kishegyes község önkormányzata pénzeli a munkálatokat

Kishegyes község hamarosan egy víztisztító berendezést fog építeni a Krivaja patak partján, Bácsfeketehegy mellett. Az ide vezető csőrendszer útjában egy kora középkori temetőre bukkantak, aminek feltárását megkezdték a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.

Az ásatást Neda Mirković Marić konzervátor archeológus vezeti, aki arról számolt be lapunknak, hogy ezen a részen már korábban is folytak ásatások.

Neda Mirković Marić ásatásvezető (Lakatos János felvétele)

Neda Mirković Marić ásatásvezető (Lakatos János felvétele)

– Az intézet és a Szabadkai Múzeum iratai között vannak feljegyzések, hogy a Krivaja patak melletti magaslaton középkori leletek találhatók. 1972-ben Szekeres László archeológus vezetett is kisebb ásatásokat, akkor egy templom nyomaira bukkantak, ami a XI–XIII. századból származik. Emellett szarmata települések is találhatók ezen a részen, ami II–V. századra datálható. A mostani ásatások leletmegóvó jellegűek, amire a víztisztító építése miatt került sor. Célunk, hogy kivizsgáljuk a veszélyeztetett leleteket és részletesen dokumentáljuk őket – mondta el az ásatásvezető, majd arról is szólt, hogy egyelőre csak egy kisebb területet tártak fel.

– Mindössze egy 12 méter hosszú és 2 méter széles területet tártunk fel, és 16 csontvázra bukkantunk. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy egy falusi templomra és a mellette lévő temetőre bukkantunk. A helyszínben rejlő lehetőségek miatt mintákat gyűjtünk különböző elemzésekhez. Nagyobb mennyiségű adathoz csak akkor fogunk jutni a helyszín kapcsán, miután nagyobb volumenű ásatásokat végzünk – mondta el Mirković, majd hozzáfűzte, hogy az intézet már három éve dolgozik az észak-bácskai történelmi lelőhelyek szisztematikus feltérképezésén. A következő évben ezt Kishegyes községben fogják elvégezni. Ha ez megtörténik, akkor többet fognak tudni az itteni középkori népességről, mondta el az ásatásvezető.

A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézethez kilenc község régészeti lelőhelyei tartoznak, köztük Kishegyes községé is, mondta el lapunknak Silling Léda, az intézet igazgatója.

Silling Léda, az intézet igazgatója (Lakatos János felvétele)

Silling Léda, az intézet igazgatója (Lakatos János felvétele)

– Amikor valamilyen földmunkálatokat kezdenek valahol, akkor mindig hozzánk kell fordulni, hogy megmondjuk, található-e valamilyen régészeti lelőhely az adott területen. Nagyon jól fel van térképezve, hogy hol vannak lelőhelyek. Amikor kiásnak egy lelőhelyet, onnantól kedve a mi feladatunk a feldolgozása, majd az illetékes múzeumba kerülnek a leltek. A bácsfeketehegyi ásatások esetében a Szabadkai Múzeum az illetékes – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy Kishegyes község elég gazdag régészeti lelőhelyekben, és valószínű, hogy hamarosan készül egy műemlékvédelmi felterjesztés a részükről.

A bácsfeketehegyi leletek a Szabadkai Múzeumba fognak kerülni, mondta el Neda Dimovski archeológus, a Szabadkai Múzeum munkatársa.

– Itt egy temetőre bukkantunk, ami körbe volt kerítve. Idáig 16 sírt tártunk fel, de csak egy történelmi leletünk van. Ez egy gyűrű, aminek piramis alakú a dísze. Magyarországon ezeket a XII. század második fele és a XIV. század vége közé datálják. Feltételezhetőleg ez a temető is abból a korszakból származik. A temetőnek a szélét tártuk fel, s tőle nyugatra alapokra bukkantunk. Ez azt jelenti, hogy itt egy objektum is létezett – mondta el Dimovski, majd hozzáfűzte, reméli, hogy hamarosan nagyobb területen is folyhatnak ásatások, mert akkor sokkal több adathoz juthatnak az itt megtalált temető kapcsán.

A bácsfeketehegyen folyó ásatásokat Kishegyes község önkormányzata pénzeli. Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere ennek kapcsán elmondta, hogy szeretnének minél többet megtudni az egykori lakosokról.

– Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja az ásatásokat. Célunk, hogy minél többet megtudjunk arról, hogy őseink hogyan temetkeztek, és hogyan élték életüket. Az ásatások során nagyon sok minden kiderül, de sajnos nincs annyi eszközünk, hogy az egészet feltárjuk – nyilatkozta az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a jövőben is támogatni fogják a hasonló feltárásokat.

Egy jó állapotban megmaradt csontváz (Lakatos János felvétele)

Egy jó állapotban megmaradt csontváz (Lakatos János felvétele)