2024. március 28., csütörtök

Együtt alkottak a művészpalánták

Ifjúsági alkotói tábort tartottak Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre Csókán az az ifjúsági alkotói tábor, amelynek tavaly adott otthont első ízben a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.

Az ifjúsági alkotói tábornak a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület adott otthont (Szabó Nóra felvétele)

Az ifjúsági alkotói tábornak a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület adott otthont (Szabó Nóra felvétele)

A lelkes fiatalok, akik részt kívántak venni a heti alkotómunkában, előzetesen elküldték alkotásaikat, amelyek alapján a szervezők kiválogatták a csapat tagjait, akik az egyhetes táborban együtt élhették át a közös alkotás örömét. A művésztelep munkájában összesen tizenegy 15 és 18 év közötti diák vett részt, akik Óbecséről, Kelebiáról, Kúláról, Törökkanizsáról, Magyarkanizsáról, Szanádról és természetesen Csókáról érkeztek.

– A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tevékenysége korábban főként a néphagyományok megőrzésére és továbbéltetésére épült, azok közül is elsősorban a néptáncra és a népzenére fókuszáltunk, tehát talán nem túlzás azt állítani, hogy nálunk minden a népiesség körül forgott. Másféle programok nem is nagyon fértek bele a tevékenységükbe. Viszont egy idő után azt láttuk, hogy más típusú rendezvények iránt is lenne érdeklődés a fiatalok részéről, például a festészettel, illetve általában a képzőművészettel kapcsolatos tevékenységek iránt, éppen ezért úgy éreztük, hogy mindenképpen meg kellene próbálnunk összehangolni az érdeklődést és a lehetőségeket, ami talán sikerült is, legalábbis a mostani művésztelep sikeressége egyértelműen erre enged következtetni. A Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítására, és 850.000 forintot kaptunk, ami szerencsére igen sok eszköz beszerzésére bizonyult elegendőnek, egyebek között a festékek, az ecsetek, a stabil, jó minőségű állványok, a vásznak és a kötények megvásárlására – hangsúlyozta Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, aki elégedettségének adott hangot az alkotói táborban megvalósult munkát illetően is.

A rendezvény művészeti vezetője Igor Savićević művészettörténész volt, aki évről évre igyekszik összefogni az alkotni vágyó és tehetséges fiatalokat, ezáltal is arra ösztönözve őket, hogy folytassák a tevékenységüket.

– Eléggé szabad volt a hét, külön koncepciót nem határoztunk meg, ugyanis azt szerettük volna, ha a résztvevők valóban szabadon alkothatnak, és teret engedhetnek a kreativitásuk kibontakozásának. Bevallom, én jobban is szeretem az ilyen jellegű művésztelepeket, mert egy-egy téma meghatározása sok esetben igencsak korlátok köré szorítja az embert. Mivel a résztvevők még nagyon fiatalok voltak, érzékeny lelkűek, nem akartam őket semmilyen módon behatárolni, vagy esetleg korlátozni, hanem inkább az ő ötleteiket kívántam irányítani, illetve szakmai szemmel segíteni. Kipróbáltunk és kombináltunk is új technikákat, ami igen érdekesnek bizonyult nekik, hiszen többek számára is az újdonság erejével hatottak – emelte ki Gubik Korina festőművész, a művésztelep szakmai vezetője.

Az ifjúsági alkotótábor, amely az „Everybody Gyere Da Crtamo Together” fantázianevet viselte, és a Barátság és színek varázsa elnevezésű pályázat keretén belül valósult meg, pénteken látványos kiállítással zárult, amelyen a fiatalok a hét folyamán készült alkotásaikat mutatták be a nagyközönségnek.