2024. március 28., csütörtök

Isten veletek, szenttamásiak!

Visszavonult Szarvas Péter plébános, Marietta és Jácinta nővér

Hivatalosan szerdán vonult vissza és utazik Magyarkanizsára Szarvas Péter szenttamási plébános, aki 42 évig, Marietta nővér, aki 60 évig és Jácinta nővér, aki 44 évig szolgált Szenttamáson. Szerdától a temerini születésű, eddig Kupuszinán szolgálatot teljesítő Zsúnyi Tibor plébános veszi át a szenttamási templomot és plébániát.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Szarvas Péter atya 1939-ben született Temerinben. Pappá szentelését követően Péterrévén,  Adán és Gunarason teljesített szolgálatot. Szenttamásra 1977-ben került, és azóta folyamatosan szolgálta az itteni híveket. Mint mondta, amikor idekerült, a templom északi oldala teljesen beázott, így első feladata az volt, hogy mestereket fogadott, és teljes egészében rendbetették a tetőnek azt a részét. Azóta több alkalommal is festették a  templomot, szigetelték a falakat, javítottak, padlófűtést kapott az egész templom, teljesen lecserélték a tetőt és a bádogot, felújították az orgonát (amit annak idején egyedül hangolt fel), minden ablakra vitrázs került, rendbeszedték a kerítést, szigetelték a plébánia épületét stb. Szinte lehetetlen felsorolni mindent, amit a szenttamásiakért és a templomért tett. Több alkalommal komoly baleset érte, ennek ellenére mindig vidám és mosolygós maradt, mindenkihez kedves volt.

Az atya 2014-ben kérte először hivatalosan a püspököt, engedélyezze, hogy visszavonuljon, hiszen hallása teljesen megromlott, egészségi állapota miatt több alkalommal kórházi kezelésre szorult. Legutóbbi balesetéből nagyon nehezen épült fel. Hivatalosan ma vonul nyugdíjba.

Marietta nővér Bajmokon született 1930-ban, Szenttamásra 1959 augusztusában érkezett. Mint mondta, akkoriban három nővér teljesített szolgálatot: Szilvia, Teofánia és Petra nővér, aki érkezését követően néhány hónap múlva meghalt. Abban az időben Sóti Máté volt a plébános. Marietta nővér a templomi teendők mellett főleg a konyhával volt megbízva.

Jácinta nővér Csantavéren született 1945-ben. 1967. augusztus 1-jén tett örök fogadalmat Bácson. Először Szenttamásra, majd 11 év után, 1978-ban Újvidékre helyezték, ahol nyolc évig teljesített szolgálatot. A szenttamási plébániára 1986-ban került újra, így összesen 44 évig szolgálta az itteni atyát és a híveket. Hitoktatóként is dolgozott, közben gyönyörűen megtanult játszani az orgonán, így a templom folyamatos takarítása és díszítése mellett a kántori teendőket is ellátta. A plébánia előtti virágoskert gondozása is az ő feladata volt, kétkezi munkáját mindenki dicsérte.

Mindhárman szerdán, július 31-én utaztak Magyarkanizsára, a tisztelendő nővérek zárdájába.

A jó Isten áldja meg őket mindenért, amit közösségünkért tettek. Békés időskort, jó egészséget kívánunk mindhármuknak. Imádkozunk értük.