2024. április 24., szerda

Hatalom és ellenzék titkos légyottja?

A választási feltételekről vitáztak az eltérő álláspontot képviselő pártok – Augusztusban újabb találkozó

Ana Brnabić nem menne szívesen el egy ellenzékkel folytatott következő találkozóra. „Csak ha nagyon muszáj” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva ma. Tegnap tartották meg az első ilyen összejövetelt a Nyílt Társadalomért Alap kezdeményezésére, melynek alapvető témája a választási feltételek esetleges korrigálása volt. Nebojša Stefanović belügyminiszter, Vladimir Orlić és Vladimir Đukanović szerb haladó párti képviselő, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke és Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke vett azon részt a politikai pártok köréből. Marinika Tepić független képviselő, Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának vezetője, Milan Antonijević, a Nyílt Társadalomért Alap képviselője és Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CeSID) tagja is jelen volt. A miniszterelnök elmondta, a keddi találkozón csak az ellenzék egy része vett részt, mert a másik fele, mint például a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, nem volt azon jelen. A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották meg a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán, s Brnabić úgy ítélte meg, hogy nem volt különösebb jelentősége a szerbiai polgárok kilencven százaléka számára. A liga például azt üzente, hogy nem jön el a találkozóra, mert azon a véleményen van, hogy a politikai vitának az igazi helyszíne a parlament, s ezzel Brnabić teljesen egyet is tud érteni.

A kormányfő szerint a hatalmi Szerb Haladó Pártnak más álláspontja van, mert olyan véleményt alakított ki a szervezet, hogy a dialógusra mindig és mindenütt készen áll.

– Ha jól értem, arról beszélgettek a zárt ajtók mögött, hogyan kellene változásokat eszközölni a demokratikus intézményrendszerben, melyet egyébként éppen ezek az ellenzéki pártok hagytak ránk. Arról is vitáztak, hogyan kellene módosítani a választási törvényeket úgy, hogy biztosan győzhessenek, s ezeket a törvényeket is korábban éppen ők fogadták el. Hogyan kellene módosítani a média helyzetét, hiszen ezt a helyzetet is ők maguk teremtették. Mindenről szóltak, csak a választói névjegyzékről nem. Pedig éppen arról kéne sokat beszélni, s feladni a leckét, hogyan kell olyan jegyzéket készíteni, ami megfelelő, pontos, friss. Helyrehozhatták volna tíz év alatt, de nem tették. Mi két év alatt megtettük – sorolta a benyomásait Brnabić.

A kormányfő azt mondta, szeretné, ha a média nyitottabb lenne az ellenzék ezen része iránt, mert akkor a polgárok azt is tudnák, hogy Dragan Đilas, a Szövetség Szerbiáért egyik vezetője ellenzi a Morava menti korridor kiépítését, pénzkidobásnak tartja, hogy jobb utak kössék össze a településeket.

Még négy egyeztetés lesz az ellenzék és a hatalom képviselői között, a kormányfő ironikusan úgy fogalmazott, reméli, hogy nem kell elmennie egyikre sem, mert a haladó párti politikusok sokkal komolyabbak nála, s képesek rezzenéstelen arccal vitatkozni Đilassal meg Boško Obradovićtyal, ő maga erre nem lenne képes. Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e egyáltalán beszélgetni az ellenzékkel, azt válaszolta, igen, hiszen a parlamentben már most is ezt teszi rendszeresen.

A találkozóval kapcsolatban Dragan Simić, a Politikai Tudományok Karának dékánja elmondta, hogy a lényeg annak létrejötte, szükség van dialógusra, maga az összejövetel is eredménynek számít. Az Elég volt! politikai tömörülés azt közölte, hogy nem Soros György közvetítésével kell megállapodni a választási feltételekről Szerbiában, így a találkozón nem vettek részt. A parlamentben kell vitázni, a választásokat meg bojkottálni kell majd, hogy meginogjon a jelenlegi hatalmi koalíció – áll a közleményükben. A Dveri üdvözölte, hogy megkezdődött a párbeszéd, de  nem tartja valódi dialógusnak. A szélsőjobboldali mozgalom szerint legkésőbb szeptemberig létre kell hozni egy dokumentumot az igazságos és szabad választási körülményekről és médiáról.

Vladimir Đukanović haladó párti képviselő a Twitteren azt közölte, a megbeszélés voltaképpen a CeSID választásokkal kapcsolatos elemzésének bemutatója volt, melyet az ellenzéki pártok dialógusnak állítottak be, és értesítették a médiát. Egyes belgrádi lapok mégis tudni vélik, hogy augusztusban újabb találkozó lesz.