2024. április 19., péntek

Tömegsportból élsport

Hogyan segítheti az MNT a birkózóakadémia működését?

A Magyar Nemzeti Tanács mai rendes ülésén 39 napirendi pontot tárgyaltak meg a jelenlévő képviselők. Az ülés fókuszában elsősorban oktatással kapcsolatos kérdések szerepeltek, ugyanakkor két napirendi pontban foglalkoztak a megalakuló Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvánnyal is.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány társalapítója a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Magyarkanizsa önkormányzata. Az akadémia megalapítását Magyarország kormánya 937 millió forinttal támogatja. Az MNT tegnapi ülésén a képviselők arról szavazhattak, hogy támogatják-e az akadémia megalapításáról szóló záradék elfogadását, illetve az igazgatóbizottság tagjának kinevezését. A napirendi pontok előterjesztése során Hajnal Jenő, az MNT elnöke az iskolai és az iskolán kívüli testnevelés fontosságát hangsúlyozta, elsősorban a fiatalok jóléte érdekében.

– A sportos életmód nemcsak azért fontos közösségünk számára, mert életminőség javító, vagy mert életvezetési és problémamegoldási képességeket fejleszt, hanem azért is, mert hozzájárul a közösségi, családi kapcsolatok erősítéséhez, és növeli közösségünk állóképességét is. Ezt figyelembe véve a vajdasági birkózósport népszerűsítése, az edzés, a szakmai munka feltételeinek előmozdítása, a tanulás, a fejlődés, a nemzetközi színvonal és feltételek elérésének lehetővé tétele összhangban áll azzal, hogy az MNT részt vegyen a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány l;trehozásában – fogalmazott Hajnal Jenő.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Hajnal Jenő elmondta azt is, hogy az MNT részt vesz az alapítvány szerkezetének kialakításában és működésének biztosításában, támogatja a sportolók oktatását és művelődését, a vajdasági magyar diákok körében népszerűsíti a sportot és az egészséges életmódot, ezzel is gondoskodva az akadémia utánpótlásáról, illetve az ösztöndíjak odaítélésekor figyelembe veszik a fiatalok sportversenyeken elért eredményeit is. A birkózóakadémia mellett egy kollégium is felépül, ami beilleszkedik abba a középiskolai kollégiumi rendszerbe, ami a következő időszakban jöhet létre. Hajnal elmondása szerint az MNT mint alapító közvetlenül irányítja az alapítvány munkáját, annak éves munkatervének, pénzügyi tervének, munkabeszámolójának és zárszámadásának véleményezése által. Az MNT egy tagot delegál az alapítvány igazgatóbizottságába is.

A mai ülésen a képviselők támogatták azt a záradékot, amelynek értelmében felhatalmazzák Hajnal Jenőt, hogy részt vegyen az alapítvány alapítóülésén, és aláírja az alapító okiratot, ugyanakkor arról is döntés született, hogy az MNT Laták Istvánt, a Magyar Szó sportrovatának és Sportvilág című mellékletének szerkesztőjét delegálja az igazgatóbizottságba.

A két napirendi ponttal kapcsolatban mind az ellenzéki, mind pedig a többségi oldal képviselői felszólaltak. Az ellenzék részéről Mengyán PletikosIldikó és Kucsera Géza mondta el véleményét. Meglátásaik szerint az akadémia nem segíti elő a tömegsport fejlődését, és nem támogatja az itt élő emberek problémáinak megoldását. A többségi oldal részéről Fazekas Róbert és Linka B. Gabriella saját környezetéből, Bácskossuthfalváról, illetve Kishegyesről hozott fel olyan példákat, amelyek azt bizonyítják, hogy megfelelő háttérrel biztosítható, hogy minél több fiatal bekapcsolódjon az intézményesített sportba.

A fennmaradó napirendi pontok közül meg kell említeni azokat a döntéseket, amelyek értelmében az MNT támogatja négy, a zentai község területén a közelmúltban megalapított általános iskolának a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségűvé nyilvánítását. Emellett a képviselők jóváhagyták a Végrehajtó Bizottság döntését több tankönyvvel kapcsolatban, illetve a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán hozott döntését. Ennek értelmében 14 vajdasági általános iskolában 16 tagozaton nyílhatnak kis létszámú osztályok. A kis létszámú középiskolai osztályokról az MNT következő ülésén döntenek a képviselők.