2024. április 26., péntek

Bővült a külkereskedelmi árucsere

Az év első hat hónapjában Szerbia 8,5 millió euró értékű árut szállított külföldre, 6,7 százalékkal többet, mint tavaly ebben az időszakban. A behozatal 9,1 százalékkal növekedett, értéke elérte a 11,4 milliárd eurót – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet.

A külkereskedelmi árucsere az idén fél év alatt valamivel több mint 20 milliárd euró értékű volt, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 8 százalékos a növekedés. A külkereskedelmi mérleghiány 2,9 milliárd euró, vagyis egy év alatt 17 százalékkal emelkedett.
A külkereskedelmi árucsere 63,5 százaléka az Európai Unió országaival valósul meg. A legtöbb kiviteli árut Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország piacán értékesíti az ország, a legtöbbet pedig Németországból, Oroszországból, Olaszországból, Kínából és Magyarországról hozta be. A kereskedelmi partnerek másik fontos csoportja a CEFTA-tagállamok, a velük való kereskedésben több mint egymilliárd dollár a mérlegtöbblet, elsősorban a mezőgazdasági termékek, elektromos berendezések, járművek, a vas, az acél és az italok kivitelének köszönhetően.

A legnagyobb mérlegtöbbletet a Montenegróval történő árucserében jegyezték. A szomszédos országba legnagyobb mennyiségben gyógyszereket és gépkocsikat szállítottak, onnan pedig nyers alumíniumot és füstölt sertéshúst importáltak.