2024. április 19., péntek

Kis búcsú Tekián Joakim és Anna emléknapján

A nagyszülőknek fontos feladatuk van

A Szerémségi Egyházmegyéhez tartozó, nagy múltú Mária-kegyhelyén, a tekiai (tekijai) Havas Boldogasszony-templomban Joakim és Anna emléknapján a magyar nyelvű szentmisét az újvidéki dr. Harmath Károly OFM atya mutatta be. Szent Annáról és Szent Joakimról, akik Jézus Krisztus nagyszülei, Szűz Mária szülei voltak, elmondta: nevüket az apokrif iratokból ismerjük, és tiszteletük a későbbi korokban terjedt el a nyugati egyházban. A róluk való elmélkedésében kiemelte, hogy természetesen a szülők feladata nevelni a gyermekeiket, a nagyszülőknek viszont többek között az a feladatuk, hogy ebben a rohanó világban összeszedettségükkel és nyugalmukkal az élet mélységei felé vezessék, Jézus szívbeli szeretetére irányítsák az unokákat.

A miséző Harmath Károly OFM atya megáldja a zarándokokat (Bozsoki Valéria felvétele)

A miséző Harmath Károly OFM atya megáldja a zarándokokat (Bozsoki Valéria felvétele)

A Tekiára érkező zarándokok buzgón imádkoztak a mise után is a templomban, a Havas Boldogasszony képe és a Szeplőtelen fogantatás-szobor, valamint kint, a Lourdes-i Szűzanya barlangja előtt is.

A nagy búcsúra augusztus 4-én és 5-én kerül majd sor. A zarándokok akkor arra emlékeznek, hogy 1716-ban Havas Boldogasszony napján Savoyai Jenő herceg döntő fontosságú péterváradi győzelmet aratott Pamid Ali török pasa hatalmas serege felett. A herceg hálából a kápolnának ajándékozta a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött, és a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista által festett Havas Boldogasszony képének másolatát. A nagy búcsú augusztus 4-én, vasárnap 15 órakor gyónási alkalommal kezdődik. Ezt 16 órakor ószláv és 17.30-kor magyar nyelvű szentmise követi. A püspöki mise körmenettel 19 órakor veszi kezdetét. Augusztus 5-én, hétfőn, Havas Boldogasszony napján a nagy búcsúra zarándokoló hívek reggel 7 órakor közösen imádságos lelkülettel végigjárják a keresztutat a kegyhely területén. A német ajkú hívők részére 8 órakor, a magyar ajkúak részére 9-kor mutatnak be szentmisét. A püspöki szentmise horvát nyelven 11 órakor veszi kezdetét, és szintén horvát nyelvű lesz a nagy búcsú záró miséje 19 órakor.

A jelenlegi Havas Boldogasszony újgótikus templomot 1881-ben Ilija Okrugić plébános, apát építette Hermann Bolle építész tervei alapján. Azóta többek között Antun Drk péterváradi építész tervei alapján kívülről felújították, a belterét pedig átalakították az új liturgikus előírásoknak megfelelően. A legutóbbi felújítás után, 2005-ben szentelték fel a kegytemplomot.