2024. március 28., csütörtök

Kajakban a Fekete-tengerig

Vasárnap megérkeztek Újvidékre a 64. Nemzetközi Dunai Regattának, Európa legrégebbi vízitúrájának a résztvevői.

Csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy a starttól a célig, bő két hónapon keresztül evezzenek, a résztvevők többsége 1-2 hétre, szakaszosan csatlakozik a csapathoz (Dávid Csilla felvétele)

Csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy a starttól a célig, bő két hónapon keresztül evezzenek, a résztvevők többsége 1-2 hétre, szakaszosan csatlakozik a csapathoz (Dávid Csilla felvétele)

A Dunai regatta több mint százhúsz evezőse kötött ki vasárnap a Strandon, Újvidéken az idén két napot töltenek. Szerbiába július 24-én eveztek be, Apatinnál lépték át a határt, a résztvevők elmondása szerint jó időjárás kísérte őket az eddigiek során.

Európa legrégebbi vízitúrája június 22-én kezdődött a németországi Ingolstadt városban, a cél pedig a romániai Szent György település, ezen a helyen torkollik a Duna a Fekete-tengerbe. A vízitúra 75 napig tart, 10 országon halad keresztül, és nyolc országban pihennek meg a résztvevők, mivel Ukrajna és Moldávia még nem csatlakozott a rendezvényhez. Németországtól a Fekete-tengerig 2500 kilométert tesznek meg a regatta résztvevői, ez alatt az idő alatt 61 helyen verik fel sátraikat a Duna mellett egy-két napra. – A Nemzetközi Dunai Regatta rendkívül fontos rendezvény a rekreációs sport szempontjából, azok is részt vehetnek benne, akik nem foglalkoznak professzionálisan evezéssel. Elegendő, ha valaki szereti a kajakozást, az evezést és egészséges – hangsúlyozta Predrag Bogdanović, a Szerbiai Kajak Szövetség titkára, a rendezvény egyik szervezője.

Nagyon sok résztvevő már hosszú évek óta részt vesz a vízitúrán, de vannak olyanok is, akik először próbálkoznak. A résztvevőket előre tájékoztatják a túra mindegyik, fontos részletéről. A németországi Manke Scheffer hetedszer vesz részt a Nemzetközi Dunai Regattán, és a rajttól indult. – Valóban nagyon érdekes ez a rendezvény, mindig új embereket ismerek meg. Miután felállítjuk sátrunkat a Strandon, kicsit pihenünk, aztán körbejárjuk Újvidéket – magyarázta Scheffer.

A regatta részvevői az útjuk során 12 városban töltenek el egy-két napot, ilyenkor megpihennek, majd városnézésbe indulnak. Érdekességnek számít az, hogy a požegai Boriša Gajić, és a belgrádi Jovan Dangubić azt tervezik, hogy a vízitúra egész hosszát végigevezik. A Dnevnik napilap ismeretei szerint az elmúlt 63 év alatt ez csak négy szerbiai résztvevőnek sikerült – két férfinak és két hölgynek.

A regattának négy főváros ad otthont: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád.

A szervezők elmondták, hogy az idén kb. 200 kajakos evez át Szerbián, ők 17 országból érkeztek: Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Bulgáriából, Romániából, Észak-Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Svájcból, Hollandiából, Angliából, Írországból, Svédországból, Amerikából, Ausztráliából és Szerbiából.

A regatta 18 nap, valamint 588 megtett kilométer után augusztus 10-én elhagyja majd Szerbiát, Bulgáriába érkezik, és folytatja útját a Fekete-tenger felé, ahova szeptember 5-én érkezik meg.