2024. április 20., szombat

Egy nagy közösség a Batyuban

Gálaműsorral zárult a népzenei és néptáncátbor Zentagunarason

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében július 21-e és 27-e között került sor a 25. Batyu táborra.

A legfiatalabbak fellépése a táborzáró műsorban (Herceg Eliabetta felvétele)

A legfiatalabbak fellépése a táborzáró műsorban (Herceg Eliabetta felvétele)

A zentagunarasi általános iskola udvarában egy kitűnő hangulatú gálaműsorral ért véget szombaton délután az idei, közel 300 néptáncost, népzenészt vonzó rendezvény. A gálakoncerten, melyen a népes közönség ízelítőt kapott az elsajátított új táncokból, népdalokból Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Ternovátz István köszöntötte a táborlakókat.

Az egy hetes sátortáborban komoly szakmai munka folyt, több korcsoportban napi hat órát táncoltak a Vajdaság egész területéről és a Magyarországról érkező gyerekek, fiatalok és oktatóik. A felnőtteknek Komáromi Kristóf, Kádár Kata, Molnár Bálint és Németh Eszter kalotaszegi táncokat tanított, a 7. és 8. osztályos korosztállyal Utasi Péter és Utasi Viktória foglalkozott, ők vajdaszentiványi táncokkal ismerkedtek, az 5. és 6. osztályosok Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra vezetésével a bukovinai táncok lépéseit sajátították el. Az alsósok Gazsó Tibor és Varga Viola vezetésével somogyi táncokat tanultak. A táborban tamburaoktatás is folyt Csonka Balázzsal. A napi próbák mellett a nemezelés, a bútorfestés és a gyöngyfűzés titkaiba Lukács Fodor Valéria, Rind Melitta és Dimény Ibolya avatta be az érdeklődőket. Az elkészült munkákból kiállítást állítottak össze a gálára, majd hazavihették őket a gyerekek.

A gála végén búcsúzásként elhangzott a tábor himnusza (Herceg Elizabetta felvétele)

A gála végén búcsúzásként elhangzott a tábor himnusza (Herceg Elizabetta felvétele)

Kitűnő volt a hangulat a tábor napjaiban, amely az esti táncházakban csak fokozódott. A 25 éves jubileum alkalmából különböző zenekarok léptek fel, a Csörgő citerazenekar, a Pendergő tamburazenekar lemezbemutató konceret adott, a Csalóka és a Fokos közös muzsikálását a táncoktatók fellépése fűszerezte.

A lendületes, színvonalas, lélekemelő gálaműsor pedig felrakta a koronát a negyedszázados Batyu tábor munkájára, melynek végén valamennyi résztevő előadásában elhangzott a tábor himnusza, majd egy hatalmas szülinapi tortát is elfogyasztottak az egyenpólóba öltözött táborlakók.

 A 25. Batyu tábor támogatói: Topolya Község Önkormányzata, a Magyar Kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Program, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a zentagunarasi helyi közösség és az Október 18. Általános Iskola, valamint helyi vállalkozók és magánszemélyek, a Smartcom, Bruker Company, Big Chick, a Mohácsi hentesüzlet és az X- tim.