2024. április 20., szombat

Egészségen alapuló plasztikai sebészet

A szépészeti beavatkozások az olasz, német és osztrák turistákat érdeklik a leginkább

Szabadka nemcsak a fogászati turizmusáról ismert a külföldiek körében, az utóbbi években egyre több azon látogatók száma, akiket a kedvezményes kozmetikai, szépészeti és plasztikai beavatkozások vonzanak a városba. Itt egyetlen olyan magánkórház működik, ahol plasztikai, rekonstrukciós beavatkozásokat és szépészeti műtéteket végeznek.

Dr. Biljana Ivošević Stegić, a város szívében található Sveti Stefan Klinika tulajdonosnője és orvosa 10 éve alapította kórházát. Elsősorban a plasztikai sebészet egészségügyi szempontjára helyezi a hangsúlyt, de elmondta, hogy a legtöbb külföldi páciensük az esztétikai beavatkozások miatt keresi fel őt.

– Ausztriából, Olaszországból és Németországból érkezik/érkeznek hozzánk párok, családok, egyének, leginkább azok, akik itthonról költöztek ki a jobb munkalehetőségek reményében. Ők a mellnagyobbítást, zsírleszívást, ráncfeltöltést igénylik a leggyakrabban. Német, magyar, szerb és természetesen angol nyelven is tudunk kommunikálni a páciensekkel. Külföldi vendégeink érdekében nagyon jó kapcsolatokat ápolunk több szálláshellyel is, ahol a páciensek táplálkozására is ügyelnek, és nyugodt környezetben tudnak felépülni. A szolgáltatásaink minősége egyenrangú a külföldön elvégzettekkel. Ezt a tanulmányi utakon is tapasztaltam, sőt, némely nyugati országoknál még szebb eredményeket érünk el – nyilatkozta lapunknak dr. Biljana Ivošević Stegić.

A klinikát a szabadkai fiatalok és idősebbek is nagy számban felkeresik, ahol ingyenes vizsgálatot is végeznek a betegségek elleni küzdelmek alkalmából.

– Megalapulásunk óta évente egyszer klinikánk is csatlakozik a melanoma elleni küzdelem napjához, októberben pedig a mellrák elleni küzdelem havához, ilyenkor ingyenesen végzünk szűrést. Az utóbbi három évben évente több mint 800 pácienst vizsgáltunk meg ingyenesen ebben az időszakban. Nagyon örülünk, ha valamit időben fel tudunk fedezni. Ki kell emelnem, hogy ez a megbetegedés a férfiakat is érinti, ezért őket is átnézzük. Bőrvizsgálatot is végzünk, pontosabban azt nézzük meg a pácienseinknél, hogy vannak-e rosszindulatú daganataik. A mintákat Újvidékre küldjük. Ennyi év után lassan úgy járnak hozzánk a páciensek, mint a családi orvoshoz, unokák és nagyszülők, 17-től 77 éves korig együtt látogatnak bennünket. Ez azért is jó, mert genetikailag is felismerhetjük, melyik szemölcsöt hogyan örökölték egymástól. A saját statisztikáim szerint a bombázások utóhatása is megmutatkozik, azóta megnövekedett a bőrrákos és a melldaganatos betegek száma, emiatt ha valaki bőrvizsgálatra jön hozzám, mellvizsgálatot is végzek. Olyan szakemberrel is együttműködöm, aki minőségi ultrahangvizsgálatot is végez, ha szükséges Újvidékre küldjük a beteget, ahonnan visszajelzéseket is kapunk, és folyamatos kapcsolatban vagyunk más, magasabb fokozatú intézmények dolgozóival is – részletezte a szakember.

Dr. Biljana Ivošević Stegić: Az elégedett páciens a legjobb reklám (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Dr. Biljana Ivošević Stegić: Az elégedett páciens a legjobb reklám (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Pácienseink spektruma is széles, például mezőgazdászok is járnak hozzánk, nők és férfiak egyaránt. A fiatalabb lányok esetében mindig több konzultációt tartunk, hazaküldöm őket, hogy újból gondolják át döntésüket, ha orr-, mell-, szájplasztikáról van szó. Minden egyes munkám az én kézjegyem, ezért sosem engedélyezem a túl drasztikus változtatásokat, alkalmanként még pszichológust is bekapcsolok a munkába. A fiatalabb lányok általában nem a trendek miatt keresnek fel, hanem valódi problémájuk van, például ha az egyik emlőjük nem fejlődött ki, a másik viszont igen. Tehát látogatásaik indokoltak és legtöbbször nem trendeket akarnak követni. Ugyanakkor vannak olyan esetek is, amikor más plasztikai sebész hibáit kell javítanom, mert túl nagy implantátumot helyeztek be, amik megfordultak vagy elszakították a mellizmokat. Munkámban a természetességre törekszem, mértékkel dolgozom. A páciensnek és a sebésznek sem szabad túlzásokba esnie, mindenkinek ismernie kell a saját korlátait. Az időt is figyelembe kell venni, tehát ha valaki beavatkozást szeretne, akkor annak terveznie kell, hogy ne pont nyaralás előtt ütemezze be az operációt – magyarázta a szakember.

Egyre több kozmetikai szalon kínálatában szerepelnek plasztikai és esztétikai beavatkozások is, amik kockázatosak lehetnek a beteg számára. Dr. Biljana Ivošević Stegić szerint ezt hamarosan törvény is szabályozza majd.

– A felügyelőség nemrégiben bejárta a szépészeti szalonokat, és olyan őrültségeket fedezett fel, mint amilyen az otthoni körülmények között történő zsírleszívás vagy szemölcseltávolítás. Ez nagyon veszélyes lehet, jöttek már hozzám ilyen beavatkozások után páciensek, akiket a belgrádi Katonakórházba (VMA) kellett átutalnom. Botoxot nem engedélyezett sem szalonokban, sem rendelőkben alkalmazni, kizárólag sebészeten szabad a használata, mert például allergia miatt sokkot kaphat a páciens és elsősegélyt kell neki nyújtani – emelte ki a doktornő.

A klinika magas színvonalú szépészeti beavatkozásokat nyújt. Nyúlszájúság, ráncfeltöltés, homlok-, nyak-, dekoltázs-, mell-, szemöldök-, alsó-, és felsőszemhéj-felvarrás, orr-, orrhegy-, térd-, ajakkorrekció, hajbeültetést és még sok már beavatkozást is végeznek a pácienseken.

– Mezoterápia, rádióhullámos facelift is szerepel a klinika szolgáltatásai között. Klinikánk ismert a mellműtétekről mellnagyobbítás, -kisebbítés, szimmetria-korrekció, felemelés, valamint a derék- és hasfeszesítő műtétek, a fülkorrekciós, térdkorrekciós műtétek teljes vagy helyi érzéstelenítésben. Az arcfiatalítást teljesen természetes eljárással végezzük, az arcbőrbe a páciens saját vérplazmáját fecskendezzük be, lipotranszfer eljárással a páciens saját hasi, comb vagy háti zsírszöveteit, az őssejtekkel együtt visszük át, töltjük fel a ráncokat. Rekonstrukciós mellműtétet is végzünk, ha a mellett rákos megbetegedés miatt el kellett távolítani. Mindenben a legminőségibb eszközöket alkalmazzuk, hogy a végeredmény kiváló legyen. Egy jó plasztikai sebésznek nem úgy kell dolgoznia, mintha gépsornál állna, mindenkire elegendő időt kell szánnia. Ha első ránézésre a műtőasztalon nem tetszik az eredmény, akkor az később sem lesz jobb – hangsúlyozta a sebész, majd hozzátette, nem hirdetik az intézményt, mert az elégedett páciens a legjobb reklám.

– Szabadka egy kis város, az emberek ismerik egymást, és gyakran összefutok a pácienseimmel az utcán. A mi szakmánkban nagyon fontos a diszkréció, soha nem mondjuk el, ki volt nálunk kezelésen, a szabadkaiak azonban nagyon hálásak, és átölelnek, ha találkozunk – zárta szavait dr. Biljana Ivošević Stegić.