2024. március 29., péntek

Állítsák le a nagybecskereki hulladékfeldolgozót!

Még egy kellemetlen hétvégéjük volt a nagybecskerekieknek. A nagy hőségben kénytelenek voltak a házaikban, lakásaikban maradni, de úgy, hogy még a nyílászárókat is zárva kellett tartani. A problémájuk pedig nem új keletű: az állati tetemek feldolgozását végző üzemből terjengő, sokszor kibírhatatlan bűzről van szó. A kellemetlen szag elsősorban a Schullmann Rózsa, Július 4-e, a Zeleno Polje és Muzslya helyi közösségek területén a legnagyobb, de esetenként a város központjában élők is érzik.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki városi szervezete hétfői közleményében az üzem azonnali bezárását követeli. Ennek ugyanis megvan az alapja, mégpedig abban a tavaly novemberben a nagybecskereki Gazdasági Bíróság által meghozott ítéletben, amely gazdasági vétség miatt hárommillió dináros pénzbüntetésre ítélte a Prekom állati tetemeket feldolgozó üzemet és három évre betiltják az üzem működését. Ez utóbbi azonban csak feltételes büntetés. Alkalmazását attól tették függővé, hogy a vállalat bizonyos határidőn belül felszereli a szűrőket és megállítja a kellemetlen szagok kibocsájtását.

A szűrőberendezés (egy részét) felszerelték, az ítélet viszont még nem jogerős. Így aztán a hulladékfeldolgozó továbbra is üzemel.
A ligások szerint a fellebbezés, illetve a bírósági eljárás elhúzódása ellenére – figyelembe véve a polgárok érdekeit – az üzemet be kell zárni, mert szerintük semmilyen szűrők felszerelése nem javít az állapotokon.

– A hulladékfeldolgozóban azzal érvelnek, hogy nem elegendő bizonyíték a polgárok (szubjektív) állítása, hogy kellemetlen bűzt éreznek. Azonban akármit is állítsanak az üzem képviselői, a probléma a rossz technológia miatt jelentkezik. A különféle szűrők beszerelésével ezt nem lehet megváltoztatni. Emiatt a meglévő kapacitást be kell zárni és egy új technológia alapján egy másik üzemet építeni. Ellenkező esetben be kell zárni az üzemet, mondja Dejan Čapo, a VSZL nagybecskereki képviselői csoportjának a vezetője.